DELA

En egen EU-plats skulle öka legitimiteten

Fick en inbjudan av Nyan till en partiledardebatt under Alandica Debatt. Instruktionerna till debatten var följande: Moderatorena ställer en fråga till varje deltagare. Tyvärr tillät moderator för många repliker och jag och en annan partiordförande fick aldrig ens våra frågor.

Min fråga skulle ha varit:

”I lagtinget förra veckan menade Åländsk demokrati att en EU-plats kanske inte har så stor betydelse som många andra tror eller hoppas på. Vad är det som gör att du är skeptiskt till den åländska genomslagskraften?”

Mitt svar hade varit ungefär:

Ämnet för Nyans debatt inom Alandica Debatt förvånade mig lite, eftersom det nästan är den enda fråga där vi varit om eniga i Lagtinget. Vargfrågan är väl den andra.

Men vi har kanske lite olika nyanser. Det jag noterat är att det nästan verkar finnas en eufori inför möjligheten att få en parlamentsplats och all den påverkan detta skulle innebära. Vi gjorde ett studiebesök från lagtinget till Bryssel och då kunde man se hur stort parlamentet och ministerierna var.

En plats och några medhjälpare påverkar knappast några beslut, men det kan ge bättre insyn. Det kan även via medierna ge en större förståelse för EU-arbetet.

Många ÅD-are är nog både tveksamma och skeptiska till EU som institution. Efter Brexit var det många som talade om Åxit. Ett val kunde då öka kunskapen och öka legitimiteten.

Men så länge vi är med i EU, så är vi för en egen plats, som ju då skulle kunna medföra ett lokalt EU-val redan om ett år.

Då skulle vi kunna diskutera både Åxit, europeisk flyktingpolitik och kunna argumentera emot klimatskränarna. Då skulle Nyan antagligen kunna hålla en ny debatt med betydligt mer studs.

Åländsk Demokrati