DELA

En bonde slutar om dagen

Sitter vid datorn och läser ett inlägg från en mjölkbonde på Åland. Hon har delat en länk om att en mjölkbonde om dagen slutar i Sverige!! Hennes kommentar är att det kunde lika gärna vara på Åland och tyvärr har hon rätt och det gäller inte bara mjölkbönder utan alla bönder och framför allt de som har djur av något slag.

Visst ser det bra ut när bidragslistorna publiceras i tidningarna…oj, oj, oj, vad mycket pengar bönderna får. Men ställ det i relation till vad de får för det som verkligen produceras, vare sig det är köttprodukter eller grönsaker, för att inte tala om vad timpenningen ligger på. Det ska vi nog inte tala högt om alls, och arbetstiderna och arbetsförhållandena med mera.
Kostnaderna för att framställa produkterna stiger hela tiden precis som andra kostnader i samhället och det säger sig självt att då bör även inkomsterna öka i samma takt för att bönderna ska kunna leva och arbeta på samma villkor som andra människor.

Att vara bonde är inte ett vanligt jobb, det är en livsstil ett sätt man väljer att leva. Det är frihet, på ett sätt, det är närhet till naturen, till djuren men det är oftast på obekväma arbetstider, det är alla dagar i veckan och då är det självklart att man vill få betalt så att man har råd att leva. Inget lyxliv, utan ett vanligt liv som alla andra.
Landskapsregeringen talar vackert om att man vill ha ett öppet landskap men det är nog snart bara ett minne blott med de öppna landskapet…bönderna har helt enkelt inte råd att hålla den servicen åt landskapet Åland, sorgligt men sant!
Pia Eriksson (ÅF)
och snart exbonde