DELA

En åländsk energistrategi

Debatten kring vindkraften och framför allt den havsbaserade har varit i gång ett tag. Tyvärr har den tagit fokus ifrån och kanske framför allt förväxlats med en åländsk energistrategi. Vindkraften är ett ”business case” som vi har all anledning att gå vidare med på ett för de åländska elkonsumenterna bra sätt.

En åländsk energistrategi måste ha som ambition att ge de åländska elkonsumenterna låga och framför allt stabila energipriser. Konsumenternas situation måste vara förutsägbar, snabba växlingar i priset på marknaden får inte leda till personliga ekonomiska problem, konkurser och nedläggningar. Det är helt klart att Nordpools prisuppbyggnad i dagsläget är orimlig, kundpriset och produktionskostnaden ligger allt för långt isär. Vad vi i en framtida strategi också måste beakta är att marknaden i framtiden borde omfatta även effekt och frekvensstabilitet. Det skulle även vara viktigt att utvärdera om vi i denna besvärliga situation verkligen fullt ut utnyttjar Finlandskabeln till ålänningarnas bästa”.

Energitillgången är också en långsiktig fråga, uppgifterna i dag gällande vindkraften talar om 25 års livslängd vilket ur samhällets synpunkt inte är speciellt långt. Frågetecknet är om och hur livslängden kan förlängas. Planerbar kraft finns också högt på önskelistan och de tekniska uppslagen saknas inte. En viss oro för långsiktigheten är frågan om vem som äger vindkraften i framtiden, siffrorna från grannlandet stämmer till eftertanke.

Min åsikt är att det behöver finnas energiproduktion på Åland som kontrolleras av ålänningarna där det går att äga aktier/andelar som ger möjlighet att köpa energi till självkostnadspris i relation till ägandet. Den frågan borde realiseras i samband med villkoren för havsvindkraften och även inkludera planerbar produktion på lång sikt. Den åländska energiproduktionen måste också omfatta de åländska råvarorna, till exempel skogsflis, restprodukter från lantbruk och fiskodling, sol och givetvis geoenergi där vi är en bit på vägen.

Avslutningsvis vill jag understryka att det viktigaste förutom att använda så mycket förnybar energi som möjligt, är att vi måste vi måste alla minska vår energianvändning. Tyvärr är inte Nordpool’s prisuppbyggnad klar för alla, om så vore skulle en större sparvilja finnas. Likaså är det inte jag eller du som gör skillnad, det är vi tillsammans. Det går att göra skillnad och oförbrukad energi kostar ingenting.

LENNART ISAKSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp