DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>INGENJÖRSTRIO Ray Olsson, Mikael Olsson och Lasse Lindgren har alla varsin ingenjörsutbildning i bagaget. Parallellt med produktutvecklingen och försäljningen hinner de dessutom med andra jobb. ”Det är ett passionsprojekt”, säger Mikael.

Ljus framtid för solenergi

På HelioZenit tror man på solenergi som alternativ till vanlig el.

Företaget tillverkar rörliga solföljare och vill nu satsa på export.

– Marknaden för solenergi är en av de mest växande i världen, säger grundaren Ray Olsson.
Ray Olsson, Mikael Olsson och Lasse Lindgren driver företaget HelioZenit, som tillverkar och säljer solföljare. En solföljare – eller ”tracker” –  är ett stativ för solpaneler, som tack vare en inbyggd GPS följer solens bana och därför möjliggör för panelen att alstra energi under alla timmar som solen visar sig. På så sätt slipper man ha många paneler åt flera håll.

– Det ett mycket enklare och billigare projekt att ställa upp en solföljare på tomten än att installera många stationära solpaneler på taket till exempel, säger Lasse Lindgren..

Företaget har sin bas i Hammarland Mörby. Där sköts utveckling och försäljning av solföljarna med solpaneler. Både termiska, som alstrar energi för vattenuppvärmning, och elektriska. Just termiska solpaneler tillverkas också av HelioZenit, specialanpassade efter trackern. Tidigare skedde tillverkningen i Hammarland Kattby, men sedan ett år tillbaka står en fabrik i Österbotten för tillverkningen.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!