DELA

El-bilar på Åland

Nu är det dags att skapa en miljöparadis på Åland med el-bilar! Nu är skatten på el-bilar fyra procent, istället för de tidigare tolv procent. Alla som är tvungna att använda privatbil börjar också känna av att bränslepriserna börjar närma sig smärtgränserna. Bensinpriset på Åland är redan över 1,80 euro per liter och kommer säkert fortsätta att stiga.
Praktiskt taget alla bilmärken kommer i år med el-bilar. Fast batterierna har ännu vissa problem, framförallt med vikten och lagringstiden, lämpar sig el-bilen utomordentligt väl till de åländska förhållanden. Vi har korta sträckor här. I februari i år testades el-bilar under köldförhållanden i Helsingfors. Det visade sig att starta el-bilen är inget problem. Nackdelen är uppvärmningen under körtiden, då värmesystemet slukar ström så att körsträckan kan till och med halveras.

Att ladda en el-bil med helt tomt batteri tar sex timmar, vilket sker passligt under natten eller när man vistas på arbete. Snabbladdningssystemet däremot tar endast en kvart. I dag kan man använda många bilvärmestolpar till att ladda. Alla stolpar som ger minst 16 amper duger, men de som ger bara 10 amper kan inte användas. Vi får se vem är först att bjuda ålänningarna en allmän laddningsstation: något företag, Mariehamns stad eller landskapsgeringen. Det skulle kunna gälla en snabbladdningsstation vid en varuhus, parkeringsgarage eller besöksställe för kunder.

Idag finns endast 56 el-bilar i Finland. I år startas på huvudstadsregionen ett projekt för eldrivet trafik som kommer att öka antalet el-bilar med flera hundra. Man räknar att till år 2030 är opp till hälften av bilarna i Helsingfors el-bilar alternativt varje tredje bil. Får se om vi ålänningar vill och hinner profilera oss med el-bilar som en grön ö. Landskapsregeringen borde ta initiativet: koordinera och stimulera! Vindkraft plus el-bilar: nollutsläpp i miljön och hälsofrämjande satsning utan like!
Rauli Lehtinen (Lib)