DELA

Effektiva kommunikationer efterfrågas

Efterfrågan för snabba och tillgängliga kommunikationer ökar hela tiden. Den 16 km långa Öresundsbron/-tunneln som invigdes 2000 transporterade 2010 ca 7 miljoner fordon och 25 miljoner passagerare över/under Öresund. 1994 öppnades den 50 km långa järnvägstunneln under engelska kanalen. 2010 transporterades ca 17 miljoner passagerare, och 3 miljoner fordon genom tunneln.
Även fastlänningarna efterfrågar effektiva, snabba och tillgängliga kommunikationer. Fram till järnridåns fall hade befolkningen i södra Finland två huvudsakliga vägar ut ur Finland; flyg eller färja till Sverige. Idag är alternativen betydligt flera. Till Tallinn kommer man numera med färja på 2-3 timmar 10 gånger per dag under lågsäsong. Med det nyinvigda snabbtåget från Helsingfors till Petersburg tar det 3,5 timmar inklusive visumkontroller. Från Petersburg tar det knappt 4 timmar med expresståg vidare till Moskva.

Frågan är om det är en tillfällighet att färjtrafiken mellan Finland och Sverige tappar marknadsandelar till Estlandstrafiken, se vidstående diagram, och till flygtrafiken i Finland som ökat antalet resenärer från 13 miljoner år 2003 till 19 miljoner år 2011. Svaret kan kanske finnas i det andra vidstående diagrammet som visar att färjtrafiken är både långsam och energikrävande.
Det tar idag ca 11 timmar att åka de cirka 300 km med färja från Åbo via Åland till Stockholm och antalet avgångar är begränsade till morgon och kväll. På samma tid hinner man både åka färja från Helsingfors till Tallinn samt köra bil till polska gränsen. Alternativt hinner man på cirka 11 timmar till Singapore med direktflyget från Helsingfors eller med bil från Stockholm till Hamburg.
Det är nu dags att ta en allvarlig funderare på om och hur trafiken via Åland kan bli effektivare, snabbare och tillgängligare för att stå sig i den obarmhärtiga konkurrensen.
Otto Hojar
link.ax