DELA

Det vore skäligt med avgifter på stadsbussen

Häromdagen kunde vi läsa i Ålandstidningen att stadens taxichaufförer och Mariehamns åkeriförening nu är rasande över den avgiftsfria stadsbussen. Med tanke på att det är val i höst och att denna fråga avgörs av stadens politiker så kan det vara skäl att informera väljarna om var stadspolitikerna står i frågan.
I november 2010 förslog jag i budgetdebatten att staden skulle införa avgifter på stadsbussen under år 2011 men detta förslag röstades ner av en majoritet bestående av sex socialdemokrater, sju liberaler och två från centern. Endast åtta från frisinnad samverkan, en från Mariehamns framtid, en från obunden samling samt två liberaler röstade för avgifter så omröstningen slutade tyvärr 15-12. Om två till i fullmäktige hade röstat för avgifter så hade dessa också införts.

Personligen tycker jag att det vore skäligt att de personer som utnyttjar stadsbussen också betalar en liten slant för att åka. Stadsbussen är ju en fin service och busstrafiken håller hög kvalitet.
Att lägga hela denna kostnad i famnen på skattebetalarna är varken rimligt eller rättvist, i synnerhet inte mot cyklister och gångtrafikanter som aldrig åker buss.
Anthonio Salminen (fs)
http://tonysalminen.blogspot.com/