DELA

Den svåra återöppningen

Efter den ”lätta” nedstängningen kommer den svåra återöppningen. Coronaskräcken och nedstängningen gav en hög arbetslöshet och sänkt BNP i hela världen.

Nu öppnar land efter land internt och mot vissa andra länder. Finland öppnar inte helt mot Sverige, men reglerna ändrar varje dag.

Jag har följt Portugal under krisen. De stängde med Finland, men mer. Bara livsmedel, apotek och post var öppet. Ansiktsmasker var obligatoriska i affärer och kollektivtrafik. Nästan totalt utegångsförbud. Vissa helger även ”kommunarrest”.

Nu är flyggränserna öppna mot EU och till de portugisisktalande länderna – även Brasilien. Allt för turismen. Arbetslösheten är nu 10 procent. På Åland är den 13,5 procent.

Nu börjar Åland öppna upp och många ålänningar är oroliga. På sociala medier låter det som om intensivvården går på knäna på ÅHS, trots att inte en ålänning behövt sjukhusvård.

I mars skrev jag att det ”känns både naivt och vilseledande” då en kollega såg målet att Åland skulle förbli osmittat. Vi kan inte försöka leva i en bubbla. Åland är mer beroende av omvärlden än omvärlden är beroende av Åland.

Vi får fler som testas positivt, men vi måste även beakta den ekonomiska katastrofen i den andra vågskålen. Enligt Åsubs prognos (24.4) minskar BNP med 11,7 procent för 2020. I prognosen 25.5 med 16 procent.

Regeringen Thörnroos har en svår sits. Vad landskapsregeringen än gör, så kommer klagomål. Regeringen Marin stängde Åland, men regeringen Thörnroos är med och öppnar Åland. Nu ligger en del av verktygsboxen igen på Åland. Vad gör landskapsregeringen? Väntar och ser, eller fortsätter att öppna upp med omtanke och hygien? I Portugal har restaurangpersonalen masker.

Åland behöver inte öppna affärerna, då de inte stängts. Restaurangerna är öppna med restriktioner. Hur blir det med öppettiderna? En del sommartillställningar är inhiberade, andra är öppna. Frågan är hur man öppnar. Inte om man öppnar.

När vi ser reportage från utlandet så finns alltid ansiktsmaskerna med. De anses vara till nytta överallt utom i Finland och Sverige.

I Portugal är de ännu obligatoriska inne i affärer och i kollektivtrafiken. Det sägs att vi måste lära oss att leva med covid-19, inte utan. Tredje gången man tar på en mask så känns det lika naturligt som att ta på säkerhetsbältet.

Även jag var skeptisk till masker, även om jag sett asiatiska turister med masker. Jag läste att de inte hjälpte, men så stötte jag på någon som påpekade att de klarat sig bättre i Sydkorea och Japan där de använder masker. Jag läste att det inte är fråga om den friska eller den sjuka skall ha mask utan att båda skall ha mask. Mindre bobbor i luften och mindre risk att andras in. En mask kan minska risken med 50 procent, men två kan minska med 95 procent.

Förra veckan kom två studier som visade att masker är bra, även hemgjorda. Men det finns två saker de missat. Det enda är att det ger en trygghet för alla som är rädda när de skall gå och handla. Och att en mask påminner alla om att vara försiktig och hålla avstånd. En röd hatt fungerar kanske lika bra?

Borde regeringen Thörnroos införa/uppmuntra obligatorisk användning, exempelvis i några köpcenter, på apotek eller på större evenemangen i sommar? För att minska rädslan bland ålänningar och turister för spridningen av covid-19?

Nu då Åland öppnar kan obligatorisk testning av inkommande vara ett alternativ med karantän i väntan på provsvar, liksom på Island. I många länder mäter man kroppstemperatur vid ankomst. Då Åland öppnar upp bör det ske så tryggt och säkert som möjligt. Nu har landskapsregeringen en del av verktygsboxen.

STEPHAN TOIVONEN, (PRIVAT)