DELA

Den sorgliga företagshälsovården

I en tidigare insändare hyllade jag ÅHS, som i mina ögon håller mycket hög kvalitet. En allmän sjuk- och hälsovård som jag tycker vi ålänningar skall vara stolta över.

Nu måste jag tyvärr skriva om ett av de privata alternativ som finns i Mariehamn – en företagshälsovård som till stora delar enbart verkar bry sig om företagen och bara en smula om de anställda, som kommer dit när de är sjuka. En sorglig företeelse i det Åländska samhället!

Som läkare har man inte bara ett val att göra, utan många. Men i grunden finns läkareden, som klart och tydligt säger vad en läkares plikter är. Nu talar jag inte om att en läkare måste rädda liv och ställa sig upp i flygplan, så fort någon säger:

– Finns det en läkare i lokalen?

Jag talar om det som vi vanliga dödliga människor känner inför läkaryrket. En läkare måste jag kunna lita på. Om jag känner att jag verkligen är sjuk, så vill jag inte höra att jag ska ta en Panadol och gå på jobb nästa dag. Utan vidare undersökning och utan engagemang från läkaren.

Som patient måste jag kunna lita på att den läkare jag träffar är på min sida och att han verkligen bryr sig om mig.

Det är inte rätt eller rimligt att en läkare tänker mer på företaget som betalar en månadsavgift till företagshälsovården, än han tänker på mig – patienten. Hallå, är det så det ska fungera på Åland?

Vissa stora inrättningar här på ön kräver läkarintyg från första dagen, vilket i sig är märkligt.

Men att sedan mötas av en läkare som inte orkar genomföra en ordentlig undersökning, utan verkar pricka av patienter i parti och minut, för att behålla sin höga lön? Ska det vara så?

MATS GRANESÄTER

DEBATTÖR