DELA

Den finska regeringen måste ta sig samman

Vi har nu haft reserestriktioner sedan i mars och måttet börjar nu bli rågat för många rederier, turistföretag och privatpersoner här på Åland. Vi har bland annat sett hur den norra gränsen vid Haparanda och gränsen till Estland har fått specialbehandling samtidigt som vi på Åland fortsätter med stängda gränser, ökande arbetslöshet, företag som går omkull och ökande psykisk ohälsa som följd.

Vi fick ett ljus i tunneln när man förra veckan aviserade om att åter öppna gränserna mot Sverige och Estland och att man skulle slopa två veckors karantänen. Rederierna blev såklart riktigt glada och jag med. Jag har nästa hela släkten i Sverige och dessa karantänsregler har gjort det svårt för någon med anknytning till Sverige att kunna resa och hälsa på vänner och familj.

Men tre dagar efter att gränsen öppnades så gjorde den finska regeringen en fullständig tvärvändning och stängde gränserna igen. Det verkar vara ett mönster för den finska regeringens Corona-strategi. Att hela tiden sända ut blandade signaler, tänker främst på hur minister Kiuru självmant utan förankring i regeringen för någon månad sedan hävdade att man skulle införa regelrätt karantäns krav. Detta sände ut märkliga signaler då statsminister Sanna Marin gick ut och dementerade uppgifterna och sa att de inte var förankrat i regeringen.

Så nu är vi här. Vi fick nyheten om att reserestriktionerna skulle lättas den 19 september och att karantänsrekommendationen skulle tas bort. Bara några dagar senare så fick vi höra att regeringen skulle besluta om nedstängning igen.

Åland har varit väldigt förskonat från covid-19 vilket vi ska vara väldigt tacksamma och glada för, detta trots att vi på Åland har haft över 20 000 svenska medborgare på besök under sommaren, massvis med finska turister från fastlandet och från Estland.

Åländska rederiföreträdare, privatpersoner, politiker och branschmänniskor måste nu börja ryta ifrån mot detta evinnerliga flipfloppande fram och tillbaka.

För Åland kommer drabbas mer av konkurser, massarbetslöshet och psykisk ohälsa än av själva viruset i sig. Hjulen måste rulla och skattepengar måste in om vi ska ha råd att finansiera välfärden och sjukvården.

MARKUS MATTILA
SOCIALDEMOKRAT