DELA
Foto: Annette Holmberg-Jansson

Petteri Orpo måste kunna räkna till mer än 100 – men hur?

Det är inte en enkel ekvation han har framför sig, Samlingspartiets Petteri Orpo.

I den numera nästan ikoniska Netflixserien ”Borgen” får Birgitte Nyborg, blivande statsministern i Danmark, frågan av sin politiska rådgivare: ”Vem kan räkna till 90?” I klarspråk: vilken partiledare kan få ihop en majoritetsregering?

På söndagskvällen stod det klart det blir Samlingspartiets Petteri Orpo som får i uppdrag att bilda Finlands nya regering. För honom gäller det att lyckas räkna till 100, men i realiteten behöver han mer än så.

Det blir en allt annat än lätt uppgift.

Det talades tidigt om ett statsministerval. Opinionen inför valet var oerhört jämn mellan de tre stora – Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna.

Statsministern Sanna Marin (SDP) uppmuntrade till taktikval, att rösta på Socialdemokraterna i stället för något av de mindre partierna man kanske egentligen stöder. Och Socialdemokraterna gick framåt, inte helt vanligt för ett statsministerparti.

Priset för det betalade De Gröna och Vänsterförbundet. De får i stället ses som valets stora förlorare i sällskap med Centern som landade på katastrofsiffror.

Men var det faktiskt bara Socialdemokraterna som bidrog till att något som närmade sig två politiska block formades inför valet? De Grönas partiledare Maria Ohisalo meddelade självmant långt på förhand att hennes parti inte kan samarbeta med Sannfinländarna. Vänsterförbundet hakade på.

De har med andra ord sig själva att skylla för väljarflykten till Socialdemokraterna. Vad trodde de skulle hända?

När det kommer till personröster är det de unga kvinnorna som är vinnarna. De tre kandidater som fick flest röster är alla kvinnor. Årets valdrottning är tveklöst Sannfinländarnas Riikka Purra som fick ihop hela 42 589 personliga röster.

Med sina 35 623 personliga röster fick Sanna Marin det näst högsta röstetalet – och mer än dubbelt så många som valsegraren Petteri Orpo som skramlade ihop 17 347 personliga röster. Orpo slogs även stort av partikollegan Elina Valtonen som kom på tredjeplats med sina 32 406 röster.

Men röstmagneter behöver inte räcka hela vägen. Det gjorde det inte den här gången.

Så vad ska Petteri Orpo göra nu? Oavsett hur kommer det inte att bli lätt att få ihop en regering. Det är analytikerna rörande eniga om.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström hoppas på en blåröd regering – en koalition med Socialdemokraterna. Tillsammans har partierna 91 mandat i riksdagen. Det räcker inte.

Får de med sig Svenska folkpartiet (och Mats Löfström) når de upp till 101 mandat. Det är för tunt. Det räcker inte.

Centerpartiets regeringsmedverkan är så gott som utesluten. Partiledaren Annika Saarikko gav ett tydligt besked genom ett pressmeddelande på måndagen:

”Centerns plats är i oppositionen”, skrev hon.

Tillsammans med De Gröna skulle koalitionen nå 114 mandat. Men Gröna lär inte heller vara pigga på en ny regeringsperiod efter söndagens förödande förlust.

Maria Ohisalo meddelade på måndagen att tröskeln för att partiet ska gå med i en regering nu är hög. Då räcker det inte.

Alternativet – en blåblå regering där Samlingspartiet bjuder in Sannfinländarna – får ihop 94 mandat. Det räcker inte.

Tar de med sig Kristdemokraterna är de uppe i 99. Det räcker inte.

Lyckas den här konstellationen knyta till sig SFP är de uppe i en bräcklig majoritet på 109 mandat. Men i skrivande stund står Anna-Maja Henriksson fast vid att hennes parti ”inte kan gå med i en regering som gör sannfinländsk politik”, som hon säger till Hufvudstadsbladet.

Kan Sannfinländarna tänka sig att gå med i en regering utan att få igenom sin politik? Det får regeringsförhandlingarna utvisa.

Till denna ekvation måste Petteri Orpos egna uttalanden i Svenska Yles valsändning också adderas. På frågan vilka som blir knäckfrågorna i regeringsförhandlingarna svarar han:

– EU är allt för oss, det är vår värdegrund och vi har mycket gemensamt med Europa. Vi måste jobba med globala problem som klimatförändringarna.

Petteri Orpo står upp för arbetskraftsinvandring. Han är en stark förespråkare för EU och lyfter nu dessutom klimatpolitiken. Det är en tydligt utsträckt hand till Socialdemokraterna.

Kan han lita på att Sannfinländarna, med det långsiktiga målet att lämna EU, följer regeringslinjen den dag riksdagen, för att ta ett exempel, måste godkänna ytterligare ett EU-krispaket Finland egentligen inte tycker om – för EU:s skull?

Frågan är om han vill chansa.

Kvar står en rad nödlösningar. Kan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna sitta i samma regering? Eller Samlingspartiet och Vänsterförbundet? Det vore obekvämt för alla inblandade.

Mycket hänger nu på vad Gröna bestämmer sig för och vad som sägs i sonderingarna.

Men vad gör Petteri Orpo om alla bättre alternativ faller? Han måste kunna räkna till mer än 100.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp