DELA

Dags visa ledarskap och tala klarspråk

Det märks att Centerns Jörgen Pettersson är skribent. Jörgen skriver mycket bra, ingen tvekan om det, men efter att ha läst hans senaste insändare slog en sak mig. Vad skrev han egentligen?

Fint uppbyggda meningar, men de efterlängtade motargumenten/alternativen till den pågående kommunreformen lyser tyvärr, som vanligt med sin frånvaro. Istället är det ett hopkok av stockkonservatism, oansvarig politik och ett duckande för de stora utmaningar som väntar.

Jag får känslan av en rekordtidig populistisk valkampanj, lite småhysterisk, där det stressas fram ett mantra som ska saluföras till varje pris. En genomskinlig fokusförflyttning från en egen rätt ihålig politik, där det istället skulle vara klädsamt och ansvarstagande att ge ålänningarna ett konkret alternativ till kommunreformen.

Centern har nu i två och ett halvt år sagt vad som inte fungerar, hög tid att förklara vad som är alternativet. Nej, det räcker inte med att säga att den ”nog” är ok, bara den är frivillig, för den aura som lyser över Centerns iver att genomföra en frivillig kommunstruktur är inte direkt bländande. Det är så lätt att säga hur det inte ska vara, desto svårare att berätta hur det ska vara.

Det skulle finnas en stor dos ärlighet i att tala om för ålänningarna vad alternativet är. Jag ser det som svart eller vitt. Antingen är man för och jobbar enligt det. Eller så är man mot och samtidigt beredd att belåna ålänningarna för att inom loppet av 5-10 år kunna hantera såväl drift som nödvändiga investeringar och med en naiv förhoppning om att klumpsumma och flitpeng är något evigt växande.

I alla fall om man arbetar för samma sak som nuvarande regering, att hela Åland ska leva. Var ärliga och berätta hur mycket ni är beredda att beskatta och belåna ålänningarna. Allt i demokratins och självstyrelsens namn. Berätta samtidigt hur detta påverkar konkurrenskraft, attraktionskraft o tillväxt. Gör ni det vinner ni knappast så många politiska poäng, men ni visar i alla fall ryggrad.

JOHN HOLMBERG

LAGTINGSLEDAMOT (LIB)

SVAR PÅ INSÄNDARE
För mig är mångfald alltid bättre än… centralisering och socialisering. Till skillnad från John Holmberg anser jag att folk och kommuner är bäst lämpade att sköta sin egen vardag utifrån sina egna förutsättningar. Det skapar konkurrens och spänst vilket hela Åland vinner på. Den våta-filt-politik som regeringen i dag bedriver skapar uppgivenhet och förvirring. Alternativet? Fokusera på att genomföra Kommunernas socialtjänst (KST). Den skulle på riktigt förbättra för alla ålänningar.

JÖRGEN PETTERSSON (C)