DELA

Chefredaktör Bladh förstod (ville inte förstå?) inte budskapet!

Jag är väldigt medveten om att alla människor läser saker och ting på olika sätt. 10 människor kan betyda 10 olika tolkningar av en text. Det är helt tydligt att Jonas Bladh tolkade texten på ett annat sätt än jag avsåg och inte förstod (eller möjligen inte ville) budskapet i min insändare om medias betydelse när det gäller att öka intresset kring IFK:s fotbollsmatcher. Detta med tanke på hans korta svar till min insändare och som blev ännu tydligare efter gårdagens ledare.
Tyckte ändå att jag var ganska tydlig i min insändare med att jag nog anser att det redan slås upp tillräckligt (för) stort i medierna. Så här skrev jag inledningsvis:
”IFK ligger 2:a i ligan, spelar fin fotboll, antalet ålänningar i laget ökar, det serveras mat och dryck, souvenir och övrig försäljning, olika kringaktiviteter (hopptorn för barn, Dunder-dansare, bildvisningar osv.), stor mediebevakning och stora reportage, mm.
”Och så skrev jag det här: ”Som jag redan nämner i inledningen så är mediebevakningen stor och uppslagen i tidningarna allmänt goda och positiva”.
Det är på sättet som det slås upp och rapporteras som jag är aningen kritisk till. Jag var absolut inte ute efter att IFK:s ligalag skall få ännu mer uppmärksamhet och marknadsföring! Det jag försökte få fram var att media glömmer att rapportera om fotbollen som sådan.
På sättet man nu rapporterar kan det ge näst intill negativ effekt, vilket också torde ha framgått i min text. Kopierar in den delen av texten:
”Som det bevakas och skrivs i nuläget så är jag rädd för att det får näst intill negativ effekt gentemot många som nog egentligen skulle vilja gå och se fotboll och IFK spela, men som fortfarande lever kvar i tiden då det var flera lag på Åland som konkurrerade stenhårt med varandra. Då menar jag den inbitne fotbollsintresserade finströmmaren, den patriotiska sundsbon, jomalabon som tycker IFK alltid ”stulit” talangerna från dem, hammarlänningen som är bitter p.g.a. av tidigare mindre lyckade samarbeten, Mariehamnaren själv som anser att IFK spelar ”fel” och tråkig fotboll, lemlänningen, saltvikaren och resten av ålänningarna.
Varför???
Jo, därför att det finns något som kallas avundsjuka och då speciellt den berömda åländska avundsjukan. De ovan nämnda fotbollsälskarna anser att man bara skriver om IFK och att tidningarna fylls av stora uppslag om hur fantastiska IFK är och då resonerar de så att: ”Inte fan ska jag gå dit och stöda IFK”.
Om media skulle få ut ett tydligt budskap om att det spelas fin fotboll och att det pågår ett gott samarbete över hela fotbolls-Åland för att man skall kunna fortsätta ha ett lag i högsta ligan även på lång sikt, bestående av förhoppningsvis allt fler ålänningar, så är jag övertygad om att publiksnittet kan höjas rejält inom tämligen snar framtid.
Naturligtvis har jag full respekt för att det ur journalistiskt perspektiv kanske inte är lika intressant och säljande att rapportera på det sättet som jag föreslår eftersom det knappast skapar någon debatt”.

Naturligtvis kan det vara så att Jonas ännu inte är fullt insatt i hur vårt lilla åländska samhälle fungerar i vissa sammanhang och då även den åländska avundsjukans påverkan. Full respekt för det! Det blir alldeles för långt om jag skall beskriva det här så jag föreslår att om du har stund över någon dag i sommar när jag är på väg ut till stugan så kan vi ta en pratstund om detta på din altan om vädret tillåter. Som du kanske vet så har jag båten ett stenkast nedanför din bostad.
Av erfarenhet så vet jag att det är svårt att få sista ordet med en journalist så för min del är debatten om medias betydelse i sammanhanget härmed avslutad. Jag hoppas dock att det satt igång någon form av debatt ute i bygden, vilket var den huvudsakliga avsikten tillsammans med förhoppningen om att media skall börja skriva om själva fotbollen.
Tommy Johansson, Sund.

Svar: Hej igen, Tommy. Du skrev också i din insändare: Men man glömmer kärnan och det viktigaste av allt som en fotbollsintresserad supporter vill läsa: ATT IFK SPELAR RIKTIGT FIN OCH POSITIV FOTBOLL! /…/ Mitt budskap till media är därför följande: Hjälp till att få alla fotbollsintresserade ålänningar att inse att man faktiskt har möjlighet hemma på Åland att se fin fotboll ”live” på allra högsta nationella nivå! Detta under rubriken: ”Media kan hjälpa IFK att höja pubiksnittet på matcherna”, vilket jag tolkade och tolkar som att du uppmanade oss att ta detta som vår uppgift. Vi är ingen marknadsorganisation, vi utför ett journalistiskt arbete.
Däremot snackar jag gärna vidare över en kopp kaffe på altanen.
Jonas Bladh, chefredaktör.