DELA

Centerns agerande svärtar ner stadens anseende

Jörgen Pettersson använder en halvsida till att protestera mot att jag visat på alliansen mellan Mariehamnscentern och ÅLD.

Han försöker blanda bort korten med att prata om ÅLDs inflytande och hur de röstade i Lagtinget. Men det handlar inte om ÅLD i första hand.

Jag anser mig vara en lika frän kritiker av dem som JP, jag var trots allt den som fick Manelius och Sjölund sparkade från Obs vilket ledde till alla attacker mot mig.

Men det handlar inte om ÅLDs agerande just nu, de är invalda och får rösta som de vill.

Det handlar om vad Mariehamnscentern gör. De har en allians, om JP inte gillar det ordet kan vi använda ”pakt” eller ”samarbete” istället, med ÅLD som går ut på att småpartierna ska få behålla fler mandat än deras valresultat ger dem. OM de räknar med ÅLDs röster, utan dem så faller allt.

Utan samarbetet med ÅLD så blir det ingen andra viceordförande för Centern, ingen Styrelseordförandepost i Elnät för Pettersson. Och för att undvika detta så bjöd man in Toivonen i samarbetet.

Det är pudelns kärna, för egen vinnings skull är man villig att strunta i alla människors lika värde och legitimera ett rasistiskt parti.

Att Toivonen röstade för regeringsprogrammet betyder inte att regeringen bad honom om det. Han får rösta hur han vill (och har förstånd till). Men ingen i regeringspartierna bad honom göra det. Det hade varit en helt annan sak.

Ser man till Sverige så har SD röstat med den borgerliga alliansen 9 gånger av 10, men ingen säger att de är med i alliansen för den skull. För ingen ber om SDs hjälp.

Det är det som är skillnaden med Mariehamnscenterns agerande. Före valet var det mycket kritiska tongångar om hur nazistiska ÅLD är, nu är det visserligen fortfarande många ord om hur hemska ÅLD är, men man samarbetar med dem i alla fall.

Ord är vind, handlingar visar vad man står för. Och Socialdemokraterna kommer inte att samarbeta med människor som inte står för en alla människors lika värde.

Hade Toivonen varit lite mer politiskt intelligent så hade han kunnat kräva en andra viceordförande för sig själv, och fått den, för allt står och faller med hans röster. Då hade samarbetet alltså gett Mariehams minsta parti en presidiepost.

Ser inte Centern i sin maktkåthet de orimliga i den här situationen? Vad säger Roger Nordlund och Britt Lundberg. Det är inte bara JP som drar nytta av detta, Lundberg kommer säkert att ta en presidiepost och det med hjälp av en man som inte anser att jämställdhet är något viktigt alls.

Som avslutning vill jag bara säga att jag varit på plan i kampen mot rasism sedan 1985 och enda orsaken till att jag inte var på det sista förhandlingsmötet var att jag var bortrest under julhelgen när det hölls.

Jag sitter inte på läktaren när det gäller Mariehamnspolitiken. Det är allas vår stad det handlar om, och centerns agerande svärtar ner dess anseende.

Igge Holmberg (S)