DELA

C tar platser från Lib

Den Åländska demokratialliansen vill inte kännas vid det namnet säger den del som kallar sig Mariehamncentern.

Jag måste alltså ha hört fel då när Jörgen Petterson det första han sade vid förhandlingarna var ”Vi har en allians”.

Enda orsaken till att “lagt kort ligger” vi utdelningen av posterna, dvs att partierna vidhåller sina platser är ju att alliansen mellan småpartierna stod fast. Fast nu med de rasistiska Ålands Demokrati tillsammans med de övriga. Utan ÅLD skulle alltså inte Centerns grepp om t.ex. Elverket, där Jörgen Petterson är ordförande, vidhållits.

I sin svarsinsändare hänvisar de till sina 606 röster och menar att de ger dem mandat att få Stadsstyrelsepresidiepost, men Liberalerna hade mer än dubbelt så många röster (1282 st.), varför ska inte Liberalerna få en presidiepost? Jo, för att alliansen med Ålands Demokrati gör att Centerns grupp av småpartier får en större del av posterna än deras respektive röster ger dem rätt till.

Så prata fint om väljarstödet, men hela den här uträkningen vilar på att ni har med de främlingsfientliga rösterna från Ålands demokrati i er allians med Toivonen et co.

Socialdemokraterna vinner på ”lagt kort ligger”-idén, så för oss är det inte ett problem, men ni tar platser av Liberalerna och Moderaterna genom ert agerande.

Man kunde ju tro att ni åtminstone var rakryggade nog att erkänna att det enbart är för personlig vinning och makt som ni tog med den människa som Petterson tidigare sagt ”satt sig själv i rasistfållan” och i rakt på sade Petterson också om Toivonens politik att ”jag tänker göra allt för att stoppa [den] på Åland.”

Han sade också där att ”Vår värdegrund är så olika som den bara kan vara.” Vilket hedrar honom och gör kovändningen så mycket mer förvånande.

Han ska stoppas från att få makt på Åland men att samarbeta för att fördela poster i Mariehamn duger Toivonen alltså till.

Jag låter väljarna dra sina egna slutsatser av detta.

Igge Holmberg (S)