DELA

Bygg tunnel hela vägen

Nu är vi där igen. Nu ska vi plugga in en ny turlista som mer begränsar än möjliggör i levandet. Som nybliven inflyttare till Föglö är man häpen över hur labilt det får lov att vara, hur omöjligt det är att planera arbete, fritid och så vidare på lång sikt. Allt slås sönder med viss tids mellanrum. Upplagt arbetsschema som berör många andra bara kraschar. Sju gånger ändrad turlista för Skarven, hittills, systemet är galet och inte blir det annorlunda med nuvarande upplägg. Kattens lek med råttan.

Katten har makten, mätt och belåten men kan ändå inte låta bli att jaga omkring råttan, livrädd och snart infångad med vassa klor, omruskad, rädd och stukad, halvt medvetslös igen och åter en försvagad överlevare som sakta repar sig till nästa dödsdans och nästa och nästa.
Så, vad gör råttan då medan det finns lite krafter kvar i blodomloppet, den lilla musen som aldrig kan rå på övermakten Katten? Jo, det enda är ett slinka igenom något pyttelitet hål och lämna odjuret med sina vassa klor på andra sidan att söka nya byten.

Att driva skärgårdstrafiken på Åland enligt nuvarande upplägg med Sjömansunionen och Landskapsregeringen som huvudaktörer i ständig obalans innebär att notan för skattebetalarna blir dyrare och dyrare och dyrare och trafiken glesare och glesare och glesare. Det är dags att sluta tro på bättring nu och landskapsregeringens uppgift är att hitta den där springan och smita ut med hela paketet utom räckhåll för nya rov. Skärgårdstrafiken betalas av oss skattebetalare och torde väl vara till för oss skattebetalare och samtidigt skärgårdsbor, eller? ”Levande skärgård” och alla de där fina orden som borde gälla hela året, inte bara juni, juli och augusti!

Det kan inte vara en lösning, när kostnaderna ständigt ökar, att dra in turer, så som föreslås och återkommande genomförs. Men det sker utan att någon enda politiker/parti har tillräcklig kraft, mod och ansvarskänsla att bromsa. Jo, en lösning är det förstås om skärgårdstrafiken är till för någon annan än skärgården. Och så är det i detta nu.
Ett annat sätt att komma undan den ständiga Katt-och-råtta-jakten är att bygga tunnel. Hela vägen!
”Hästviken AB”