DELA

Bra beslut att fortsätta jaga

En splittrad landskapsregering fattade på tisdagen det vettiga och rimliga beslutet att tillåta en begränsad jakt på vårens gudingar. Den åländska vårjakten är ett kulturarv i dess renaste form och dessutom ett skolexempel på hållbarhet.

Jägare skördar av naturens överskott och bidrar till att stammen kan växa genom att hålla efter predatorer och skapa säkra boplatser för häckande honfågel. Jakt är att leva i samklang med naturen och här är EU-kommissionen på fel väg som försöker stoppa traditionen.

Därför är det uppseendeväckande och hållningslöst att socialdemokratiska jakt- och hållbarhetsministern Camilla Gunell samt hennes kamrat, kommunministern Nina Fellman, duckar och inte deltar i beslutet som alltså inte var ett resultat av enhällighet utan av allt att döma föregicks av stora mått partipolitik. Av detta kan vi dra slutsatsen att liberaler och moderater säger ja till jakt – och hållbarhet – medan sossarna säger nej.

Nu gör en minister ingen regering men nog skapar det en mycket märklig bild när Ålands egen jaktminister tydligen helst vill stoppa jakten. Det vore onekligen intressant att höra förklaringen.

JÖRGEN PETTERSSON (C)

JÄGARE OCH LAGTINGSLEDAMOT

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Frågan om vårjakten har för alla med insyn i frågan varit svår under flera år. En tydlig majoritet har velat fortsätta med jakten. Vi deltog inte i beslutet, men respekterar att landskapsregeringen fattat sitt beslut. I övrigt har vi inga kommentarer i ett ärende som därutöver är hemligstämplat.

Vänligen

CAMILLA GUNELL (S)

NINA FELLMAN (S)