DELA

Bortskämda på Åland

Här kommer något att tänka på för alla som brukar klaga på Åland som turistmål. ”Det är så torftigt utbud”. ”Det är så dyrt”. ”Allting är alltid stängt”. Kanhända ligger det en hel del i kritiken när det gäller t ex shopping och sevärdheter.
För att vara en så liten ort har Åland gott om olika näringsetablissemang men kan självfallet inte mäta sig med storstäder som t ex Stockholm. Men inom en bransch är Åland överlägset Stockholm som turistort – i varje fall sommartid – och det är … (trumvirvel) …  restaurangbranschen! I Mariehamn kan man köpa sig ett mål skapligt god mat i snart sagt varje kvarter, lunch och middag, oavsett veckodag.

Detta måste vara något av den restaurangtätaste staden i världen, i varje fall sett mot sin storlek och antalet invånare. Det finns ett brett utbud av olika kök och priserna är överkomliga. Vi ålänningar inser inte själva hur bortskämda vi är förrän vi försöker äta lunch i Stockholm en söndag eftermiddag mitt under högsta turistsäsong. Från Södermalm och över hela Gamla stan var det samma visa: ”Stängt på söndagar”. ”Öppnar på kvällen”. ”Lunchstängt”?! (Är det inte just på lunchen en restaurang ska ha öppet?). De restauranger som faktiskt hade öppet serverade antingen endast sallad/smörgåsar, skräpmat eller alkoholdrycker. Eller så var de SVINDYRA!

Utom uteserveringen ”Blå Dörren” där vi vände tvärt om vid åsynen av servitrisen som rökte medan hon jobbade! Till slut, efter att ha irrat runt i en och en halv timme, var vi bara tvungna att välja en namnlös bar vid Kungsträdgården. Deras ganska dyra ”italienska köttbullar” serverades ljumna med penne (den billigaste, tråkigaste pastasorten) och smakade absolut ingenting. När servitrisen dukade av var hon inte ens brydd att fråga ”Smakade det bra?” Hon visste säkert redan svaret.
Ingen smak, inga kryddor, ingen passion, kylig miljö och en lika kyligt uttryckslös personal som får vaxdockor att verka spralliga. De behöver inte anstränga sig, deras ställe är välbesökt ändå endast tack vare läget i en miljonstad. Visst finns det dåliga ställen även på Åland men generellt har storstaden Stockholm en hel del att lära av mikrostaden Mariehamn när det gäller vällagad mat och trevlig restaurangpersonal.
Toni Brandt