DELA

Blir Centern ett stödhjul för Socialdemokraterna?

På Åländsk Centers Facebooksida kan vi under rubriken: ”Framåt för Åland i Sveriges Riksdag” se en bild med Annie Lööf (C) och Per Lodenius (C) från Sverige, med anledning av att den sistnämnde skall valtala den 24 och 25 augusti på Åland inför det svenska riksdagsvalet.

Svenska Centerpartiet och Åländsk Center må ha namnet gemensamt, men jag trodde inte att politiken längre var så likartad. Eller? Åländsk Center beskriver sig visst ha ”närodlad politik”.

Svenska Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen var ju det enda partiet från den sk Alliansen som stödde den undantagslag, som skulle garantera att 9000 sk afghanska män, som fått avslag på sina flyktingansökningar, skulle få stanna i Sverige. Det kallades visst ”amnesti”, för att låta lite finare. ”Inte behöva följa svensk lagstiftning”, kunde man också ha sagt.

Förslaget vann i Riksdagen med rösterna 162-139 tack vare Centerpartiet. Annie Lööf har visst någon gång lovat ät upp en sko om hon skulle bli stödparti åt Löfvens socialdemokratiska politik. Jag vet att några skor har sänts från Åland. Om hon har ätit upp dem vet jag dock inte. Kanske Per Lodenius kan ge någon information om detta?

”Amnesti”-lagen har senare sågats bland annat av migrationsdomstolen i Malmö, som anser att den är så dåligt skriven att den inte går att tillämpa.

SVT:s Uppdrag granskning har kartlagt de dömda våldtäktsmännen de senaste åren. 58 procent av de dömda var födda utomlands. Över hälften var födda utanför Europa. Hur många som var födda av utomeuropeiska föräldrar och som ärvt den unkna kvinnosynen, som är förhärskande i Mellanöstern, framkom inte.

Den grupp som ”stack ut mest” var de unga männen från Afghanistan. 45 gärningsmän. Jag skall inte denna gång beräkna överrepresentativiteten för då kommer väl en polisanmälning som en reflex igen. Men dessa uppgifter presenteras numera både av SVT och Aftonbladet, så man behöver inte längre uppsöka Fria Tider.

I ÅRTV:s partiledarintervju avslutade Veronica Thörnroos (C) sina tankar med klargörandet: ”Centern kommer inte att sitta i regering med ett främlingsfientligt parti.”

Jag visste inte att det ens fanns ett främlingsfientligt parti på Åland, men det är ju numera en stämpel man sätter i pannan på en som är av annan åsikt i flyktingpolitiken.

Det förefaller alltså som om Åländsk Center stöder Sveriges Centerpartiet i det aktuella riksdagsvalet i Sverige.

Därför blir min fråga: Håller Åländsk Center, likt Sveriges Centerpartiet, på att positionera sig som ett stödhjul för Socialdemokraterna inför lagtingsvalet 2019?

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati