DELA

Berätta hur det egentligen är!

Landskapsregeringen s trafikminister Veronica Thörnroos höll ett informationsmöte på Jurmo i höstas. Syftet var att övertyga och få tyst på oss som tycker att det finns bättre alternativ till trafiken mellan Jurmo och Åva än att spränga bort gamla Bötes(vårdelds)berget och fylla sunden mellan holmarna med massorna.

När hon insåg att motståndet inte gick att övervinnas uttryckte hon till slut att projektet i alla fall inte gick att stoppas. Det hade klubbats igenom i gängse demokratisk ordning. Besvärstiderna hade redan gått, vi var för sent ute med protesterna. Entreprenadsanbuden skulle strömma in och sprängningarna påbörjas omgående dvs hösten 2014. Jag tyckte mig se en viss skadeglad belåtenhet i ministerns min när hon trumfade ut detta.

Lägsta priset bland offerterna var sedan närmare 7 miljoner euro. Det var 23 procent högre än de siffror som Thörnroos pojkar hade önskat ihop. Landskapsregeringen tackade nej.

Det-är-för-dyrt!

I gängse demokratisk ordning.

Nu går denna Thörnroos ändå här i socknen och klagar för alla som vill höra, att det var vi som fällde hennes projekt. Vi med billigare, och skonsammare alternativ. Uppenbarligen tror hon att hon har något att vinna i att underblåsa bitterheten hos dom stackars enfaldiga som tror att hennes projekt var något annat än valfläsk.

Jag uppmanar nu någon med ansvarskänsla i landskapsregeringen att komma fram i media och berätta för oss, och denna Thörnroos, hur det verkligen ligger till. Att tala sanning är faktiskt ett bättre sätt att vinna förtroende och/eller röster.

Om det nu–mot min vetskap–är så som minister Thörnroos gnyr, att det var våra protester som fällde denna idioti, så är det uppmuntrade nyheter för alla miljökämpar: Det är aldrig för sent att ifrågasätta och bekämpa dumma beslut!

Tapani Schroderus

Jurmobo, Jurmo