DELA

Behöver vi fler fotbollsplaner i Mariehamn?

Mariehamns stad har i sin verksamhet hela sex stycken fotbollsplaner, som man även hyr ut som 11 stycken halvplaner. Samt givetvis ett antal skolplaner och mindre fotbollsrinkar. Tills nyligen.

WHA behövde byggas ut till en ”riktigt” fotbollsplan och friidrotten fick flytta på sig då man inte kunde samsas.

Fint blev det vid nya Baltic arena, det tror jag de flesta tyckte. Tänk vad fint med en arena där de utan intresse för fotboll kunde ”slippa” bollandet.

Mariehamns stads anläggningar är givetvis i första hand byggda för uthyrning, men en annan viktig aspekt är även det spontana idrottandet och leken bland både den vuxna befolkningen och barnen.

Och vilken fullträff det blev med just det i åtanke då Baltic arena byggdes, barn som sprang, hoppade, lekte och umgicks där varje kväll. Vuxna som tränade, kastade frisbee eller bara tänjde eller värmde upp.

Ända tills nyligen då även denna arena blev berikad med fotbollsmål och det främsta spontanidrottandet blev någon enstaka individ som står och sparkar fotboll.

Barnen lyser med sin frånvaro, man vill inte vara bakom ett fotbollsmål där någon står och sparkar för att utöva sin lek eller sitt umgänge.

Vuxna minskade markant även de.

Anläggningarna ska givetvis främst vara till för de som bokar och betalar, det hajar jag.

Tittar man på Mariehamns webbokning ser man att det knappast är någon rusning till fotbollen där, en bokning i veckan just nu som bra kunde få plats på någon av de andra planerna.

Så snälla Mariehamns stad, vänd bort målen och lås dem då anläggningen inte bokats för fotboll och låt invånarna få tillbaka sin levande arena.

IDROTTAREN

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp