DELA

Åttiotal i åländsk klimataktion

Ett åttiotal ålänningar slöt upp till klimataktion under helgens skördefest på ÅCA. 100 % ren energi till 2050 var budskapet, när den åländska klimataktionen sällade sig till ett av de över 2500 klimatevent som organiserades världen över denna helg.

Den globala massrörelsen Avaaz, med 38 miljoner medlemmar, står bakom uppropet till miljöorganisationer och privatpersoner världen över att visa sitt stöd för 100 % ren energi.
Det som globalt kallas ”Peoples’ Climate March” har syftet att påverka de världsledare som på tisdag samlas till klimattoppmöte i FN:s högkvarter i New York. Mötet ska inleda förhandlingarna inför det nya klimatavtal som tar vid då det nuvarande går ut i december 2015.
Hittills har klimatförhandlingarna urvattnas i takt med att den globala medeltemperaturen stiger mot den kritiska 2-gradershöjningen, med katastrofala följder för våra ekosystem och samhällen. Med den globala klimatmarschen vill Avaaz visa att det finns ett stort allmänt stöd för förnyelsebar och ren energi och att vi måste agera nu för att nå 100 % ren energi om 35 år.

Ålands Natur och Miljö är Avaaz partnerorganisation på Åland i samband med marschen och utnyttjade folkmängden på ÅCA under Skördefesten för att ta en ”klimatselfie”, ett foto som via Avaaz skickades till New York och kommer tillsammans med foton från hela världen att visas på storbildskärmar i Times Square och för deltagarna i klimattoppmötet.
Ålands Natur och Miljö är övertygade om att Åland kan bli självförsörjande på förnyelsebar energi. Med på fotot var också åländska alternativa energilösningar, som biogasanläggningen Gastronomen på ÅCA och Röde Orms fiskdieselbuss.
– Det här är bara början på kampanjen som förhoppningsvis avslutas med ett mycket starkt globalt klimatavtal i slutet av nästa år. Åland är en del av detta, och Ålands Natur & Miljö kommer att fortsätta engagera ålänningarna i sin egen omställning från en oljebaserad till en förnyelsebar ekonomi, säger Ålands Natur & Miljös ordförande Petra Granholm, som också är initiativtagare till samarbetet med Avaaz.
Samtidigt med klimataktionen har en namnlista samlats in för klimatet, och underskrifterna spräckte globalt tvåmiljonersgränsen. På Åland skrev över hundra personer på namninsamlingen.
Ålands Natur & Miljö