DELA

Att vara förälder är inte lätt

Av de tio mest sålda datorspelen toppar fyra spel som är förbjudna under 18 år. De här spelen är våldsamma på riktigt. De brutala spelen har inflytande på barnens hjärnutveckling. Risken att påverkas av spel beror på speltiden och mängden våldsinnehåll. Detta och mycket mer går att läsa i olika tidningar nu när den nyaste versionen av GTA V (Grand Theft Auto) kommit ut på marknaden. Föräldrar ta ert ansvar! Sitt med, spela med, lär er, får vi höra. Är det så lätt, undrar jag?

Spelbranschen omsätter stora summor. Spelbranschen har hört till de största tillväxtområdena under flera års tid. Bara som exempel så sålde det finska företaget Supercell 51 procent av sina aktier till Japan för totalt 1,1 miljarder euro. Vi föräldrar ombeds att slåss mot en gigantisk spelindustri vars mål är att sälja så mycket som möjligt. En industri som satsar miljarder på att skapa en värld med e nastående grafik och musik, ett strålande manus där du får vara huvudperson och dina medspelare sympatiska spännande figurer som tar dig till otroliga upplevelser. Spelen är uppbyggda så att spelaren sugs in i den nya världen och blir fullständigt uppslukad. Jag upplever att många av dessa spel är beroendeframkallande och binder ungdomen vid skärmen. Vi föräldrar till framförallt pojkar känner väl igen fenomenet. Spelen har fått grepp om våra barn.

Vad gör vi? Åtminstone jag och de runt mig sätter upp tidsgränser, datorlås, stänger av internet, argumenterar, drar ur sladdar m.m. Hjälper det? Inte egentligen. Får de inte spela hemma far de till kompisen eller hittar en annan plats var de kan spela. Påverkar spelande skolgången? Absolut! Jag är övertygad att en stor orsak till att pojkars läsande minskat beror på just spelindustrins framgångar.

Alla spel är inte förfärliga. Det finns många spel som tränar språkkunskaper, logiskt och matematiskt tänkande samt strategi . Många spel kräver att du spelar i grupp eller lag och tränar samarbete.
För vår familj var var öppnandet av Germundöbacken en räddning. Snowboarden vann kampen med datorskärmen, likaså frivilliga brandkåren i Strandnäs och Ålands musikinstitut. Dessa aktiviteter väger tyngre än att sitta hemma och spela. Så jag vill tacka alla föreningar och andra instanser som ställer upp för våra unga och ger dem någonting annat att tänka på lär dem någonting nytt. Ett råd till de föräldrar som känner att spelindustrin tagit makten över deras barn: hjälp dem hitta en hobby där gemenskapen och leken vinner.
Sara Kemetter (S)