DELA

Att ”testa” mediciner är en uppgift för forskningen

”Hoppsan, det blev visst fel.” Med den okunniges entusiasm fortsätter Stephan Toivonen att röra om i covid-19-grytan. Obekymrad om att han varit vårdslös med sanningen i kommentaren om initiativet från Pelastetaan lapset hoppar han till en anekdot om sin ex-fru, som enligt honom fått ”testa” malariamedicinen Oxiklorin mot en reumatisk sjukdom och frågar sedan varför folk inte får använda den mot en dödlig sjukdom. Oxiklorin har tidigare använts mot malaria, men eftersom det numera finns bättre mediciner mot det, är den enda godkända indikationen för användning av Oxiklorin i Finland i dag reumatiska sjukdomar. Att ”testa” mediciner är en uppgift för den medicinska forskningen, inte för lekmän. Jag hänvisar till min tidigare insändare om hur illa informerade lekmän satt sin hälsa på spel med att ”tänka själv” – av dem som försökt boka covid-19 med ivermectin, ett avmaskningsmedel för hästar och kor, har somliga fått biverkningar som krävt sjukhusvård – och konstaterar, att ett dylikt testande försvårar arbetet mot pandemin och belastar den redan hårt trängda sjukvården ytterligare.

 

Toivonens ”svar” på min fråga om vad han vill få till stånd tror han att jag har missat. Nej, det har jag inte, jag kunde bara inte tro att en lagtingsledamot, som tagit emot uppdraget att delta i byggandet av ett tryggare samhälle, att han i en tid av otrygghet väljer att så tvivel och osäkerhet i insändarspalterna i stället för att göra sitt jobb.

För min del avslutar jag debatten om vården av covid-19 här. Och Stephan Toivonen har uppenbarligen vandrat vidare till nästa tema att skriva insändare om: Tragedin i Afghanistan.

KERSTIN KRONQVIST