DELA

Är det rätt att få skita ner miljön om man betalar?

Genom att köpa utsläppsrätter kan vi bedöva samvetet och få folk att tro att den skit vi släpper ut är ofarlig, ja rent av ren …
Jag fick mig en tankeställare när jag läste de obundnas pressrelease om valbussen. Det hördes bra när Danne Sundman förklarade att partiet hade köpt så kallade utsläppsrätter för att med gott samvete köra kors och tvärs över Åland på sin valturné.

Men är de bättre än oss i centern för det, funderade jag? Nej, observera att Ålands natur skitas ju ner lika mycket ändå, kanske mer när de köpt sig rätten och inte åker omkring med dåligt samvete. Utsläppsrätterna minskar ju inte avgaserna även om de kanske vill att folk ska tro det!

De miljöfarliga utsläppen blir inte rena bara för att man med pengar kan köpa sig rätten att skita ner. Enda möjligheten att minska avgaserna är att köra renare och mindre! Så enkelt är det och utsläppsrätter gör alltså inte saken bättre. Centern har inte köpt utsläppsrätter för sin hyrda husbil, istället ska vi ha dåligt samvete, sänka farten och köra så lite som möjligt på tomgång.

Kanske vi borde titta lite närmare på handeln med utsläppsrätter. Är den så fiffig som man först är beredd att tro? Är det inte så att systemet konserverar de totala utsläppen på en statisk nivå som är allt för hög för att minska växthuseffekt och nedsmutsning?
Tobben Eliasson,
lagtingsledamot (c)