DELA

Apropå ingen julkyrka för Mariehamns daghem

Hade motiveringen varit resursbrist hade jag till och med köpt det. Men nu var motiveringen det förväntade – det mångkulturella samhället. För vi pratar inte julkyrka, vi pratar integration vs segregation. På ett typiskt ursäktande blygsamt nordiskt vis. Vi vill, men vi vill inte. Plockar russin ur kakan. Jag blir bara provocerad. På så många nivåer. Varenda tänkande människa begriper att grunden för tolerans är kunskap, att man blottas för och konfronteras med det okända. Alltså borde ett rätt steg i integrationens riktning vara att bjuda in andra religioner/kulturer till våra firanden, till våra traditioner. Att leva och låta leva. Att lära. Att avdramatisera. Barn är öppna. Och toleranta. Varför inte istället också låta andra lära våra barn sina traditioner? Bjuda in andra typer av firanden till dagis, i edukativt syfte? Finns ingen kunskap som är tung att bära. Finns heller ingen sån resursbrist att man inte kan dela grupper och låta någon stanna kvar med andra uppgifter på dagis – om dom absolut vill.

I vårt hushåll är vi både katoliker och lutheraner. Och två helt skilda kulturer. Med allt vad det innebär. Om det är något vår vardag har lärt oss, så är det att olikheterna inte kan tigas ihjäl. Olikheterna kan heller inte raderas. Man kan helt enkelt inte skapa en fantasivärld genom att trycka på delete.

Som ni gör nu.

Till våra grundvärderingar i vårt samhälle hör det lutherska julfirandet. Sen att den lutherska tron är så ateistisk i vardagen att det är pinsamt är en helt annan fråga och något för kyrkan att ta itu med. Men för att låna en klok kvinnas ord – kännedom om kristendomen i Norden ger oss som bor här grunden till etik, moral och lagstiftning. Hur kan kunskap om, och upplevelsen av, en annan kulturs firanden någonsin vara skadligt för en individ?

Beslutsfattare i denna fråga: jag vet inte hur ni tänkte. Men ni tänkte inte tillräckligt. Och ni tänkte inte färdigt. Radera våra traditioner och vi ökar okunskapen och segregationen. Vad ska man ta ställning till om man inte har något att bekanta sig med? När vi avstår från våra grundvärderingar står vi över ett bottenlöst hål. Jag för min del vill ge mina barn en bred stabil tolerant grund att stå på. Det här beslutet motverkar tolerans, empati och religionsfrihet. Inget bra beslut för integrationen. Om man frågar den mångkulturella familjen.

Camilla Ingerström-Diaz