DELA

Äntligen en modern barnomsorgslag

Äntligen! Blev så glad att se att Åland nu går in för en ny modern barnomsorgslag som öppnar upp möjligheten till barnomsorg för barn under tre år när det kommer ett småsyskon. För min familj var det en stor anledning till att vi valde att avvakta med att flytta från Sverige till Åland tills båda föräldraledigheterna var avklarade och båda barnen över tre år. Jag kan inte se att det är varken i barnens eller föräldrarnas bästa intresse att tvingas ta hem ett färdigt inskolat och tryggt barn som har tillgång till daglig aktivitet och fantastisk stimulans på sitt dagis när denne får ett litet syskon.

Bara för att en tid senare behöva skola in samma barn på nytt när denne fyllt tre år med allt det innebär för barnet. Den nyblivna föräldern som är hemma med en nyfödd bebis att ta hand om ska då även kämpa för att räcka till för ännu ett barn som i den åldern kräver en hel del i form av aktivitet, lek, mattider och annat. Personligen var det räddningen för mig under denna tid att jag kunde ha 2,5 åringen på dagis mellan klockan 9-15 på dagarna och jag kan inte ens förstå hur det praktiskt skulle ha fungerat om jag hade haft storasyskonet (som ju ändå också var ganska liten) hemma samtidigt då jag var fullt upptagen med den minsta konstant. Och vill man inte ha sitt barn på dagis utan anser att det bästa för sitt barn och familjen är att även det stora barnet är hemma så gör man så helt enkelt. Det viktiga är att valmöjligheten finns och att det är ett fritt val för föräldrarna att själva ta ställning till hur man vill ha det och vad som är det bästa för sina barn och familjen!

SUSANNE PERANDER

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp