DELA

Angående skattegränsen

Instämmer i artikeln om skattegränsen i Nya Åland den 30 oktober.
Vi får leveranser från våra leverantörer i Sverige flera gånger i veckan. Ibland via posten och ibland via Transmar eller Samtrans. Förtullningsförfarandet av dessa försändelser har vi överlåtit till speditören som sköter det ypperligt för det mesta, men det kostar oss en hel del. Själv måste vi fokusera på försäljning. Skulle vi ha personal eller tid skulle vi förstås sköta förtullningen själv.

Eftersom försäljningen huvudsakligen sker till Finland via internet så tvingas vi återigen skriva papper för förtullning. Varje försändelse skall bokföras och tullen kräver 4 st. kopior på varje försändelse + sammandrag av alla försändelser med 4 kopior förstås. Det blir en ansenlig mängd papper som skall skickas till tullen i Korpo
Fråga: Men varför skickar ni inte det över nätet!? Näpp det går inte. En gång i månaden skall kuvertet med alla kopior skickas per post till tullen i Korpo. Så småningom efter några månader kommer hälften av bunten tillbaka när de anses godkända. Någon gång har vi glömt bort att underteckna det och då kommer hela bunten i retur för undertecknande. Då är det bara att skicka allt igen.
Jag har otaliga gånger frågat politiker kan inte detta lösas på något sätt? "Nja det är en svår fråga men vi arbetar på det"?? Jag ställde en fråga till Johan Ehn inför senaste valet. Vad gör ni? Svaret är det samma. "Det är en svår fråga… men vi arbetar på det dagligen". Men jag har inte hört hur arbetet framskrider. Kanske inför nästa val så får man höra "vi arbetar på det".

Jag förstår inte varför de som har beslutandenyckeln i sin hand inte inser att detta är ett mycket stort problem. Med denna fart så flyttar alla företag någon annanstans. Inte kan man tramsa hur länge som helst. Nu har det pågått i 11 år. Vad fasen tänker ni med?

Harri Hykkyrä
Meditec