DELA

Angående skatepark och utegym i Mariehamn

Skatepark , utegym med mera ryms sida vid sida i Miramarparken! I dag är Miramarparken öde – tänk er i stället:

Solen skiner, ni sätter er ner på trappan som leder ner till parken med en glass i handen och vilar ögonen på glada idrottare och motionärer. Ni ser en gammal dam hjälpa en liten flicka med sko snörena som hotade trassla in sig i skateboarden. Vilket väljer ni? Jag vet vilket jag väljer!

I svenska nyheterna härom dagen sade de att på 13 år har 9–12-åriga pojkars fysiska aktivitet minskat med 24 procent! I dag sitter de framför dator, surfplatta eller telefonen. Vad ger det för framtid?

Miramarparken är också enklare att övervaka mot mobbning, skadegörelse, nedskräpning. Den är redan i dag upplyst, det är centralt – bussarna går precis intill, turisterna hittar hit, någorlunda avskilt från vägar, perfekt för tävlingar med mera.

Vi måste ge de barn/ungdomar som frivilligt ger sig ut i friska luften och rör på sig, umgås på riktigt, lär sig det sociala spelet, knyter nya kontakter, lär sig samarbeta och hjälpa varandra en rättvis möjlighet att fortsätta med det. Om vi visar att vi satsar på de unga, visar vi samtidigt att vi värdesätter dem, respekterar dem och att de är viktiga – de unga är vår framtid.

Vi måste ta hand om dem nu, så att de kan ta hand om oss sen!

Jag är emot en placering vid Mariebad av två anledningar.

1. Österleden! En av våra mest trafikerade vägar. Jag vill inte ha fler barn och ungdomar att korsa den, för det blir mycket spring till och från en skatepark.

2. Parken skulle bli än mer avsides än i dag, med allt vad det innebär.

Ett utegym, däremot, vore ju perfekt att placera vid Mariebad pga närhet till dusch, bastu, bad, toalett och omklädningsrum. Jag antar att åldern på utövarna skulle vara högre än en skateparks, utegymmet skulle inte ha lika många besökare och då torde vägen ej göra ett allt för stort hinder.

Dock ser jag hellre att även gymmet är i Miramarparken, för jag anser det jätteviktigt att ge äldre och yngre förutsättningar att lära känna varandra och umgås på ett naturligt sätt.

Hoppas att ni alla politiker med makten i er hand också inser detta.

Katja Rajavuori