DELA

Alla på Åland ska må bra

Inför lagtingsvalet 2011 skrev jag om att en ny folksjukdom var på väg in över Åland. Nu är den här och sjukvården behöver få mer resurser.

Hur mår Åland idag egentligen? Vi har de senaste veckorna kunnat läsa en mycket intressant artikelserie i Nya Åland om psykisk ohälsa. Situationen på Åland är helt klart alarmerande. Kraven i samhället har fortsätta att öka, ibland är viktminskningsprogram och fettprocenter är viktigare än att vara en normal bra människa. Vi lever i ett allt större kravsamhälle.

Facebook, Twitter, instagram, snap-chat och androidtelefonernas intrång bidrar till att man idag kan ligga i soffan och prata via livebild med varandra. Teknologin har tagit över och våra ungdomar slussas ibland runt som guttaperkabollar. När sedan föräldrarna inte hinner med att vara perfekta blir det pannkaka.

Dygnet har dessutom för få timmar. Alla föräldrar klarar idag inte av alla måsten. Ungdomarna ser chansen och flyr från hemmet. Till fester, stadens gator, och där kommer de i kontakt med alkohol och droger.

Ett rop på hjälp vid separationer eller skilsmässor är inte ovanligt på Åland. Och någon tillräcklig hjälp finns det tyvärr inte därute idag. När sedan handläggningen av ett barnskyddsärende tar allt för lång tid blir situationen ännu tyngre för föräldrarna och barnen.

Åland behöver idag mer resurser än någonsin tidigare till både akuta insatser men även till förebyggande åtgärder. Det behövs mer personal inom psykvården, på fältet och även i skolorna. Socialförvaltningen i kommunerna kunde kanske även upprätta separations- och skillsmässoskolor i större grad så att föräldrarna och även barnen inte behöver ropa på hjälp innan det är försent.

Förebyggande åtgärder är oerhört viktiga och det finns mycket mer vi kan göra kring detta. Vi måste verkligen se till att ha goda resurser till den lagstadgade servicen framöver. En ny folksjukdom kom. Den heter psykisk ohälsa.

För mig är detta en stor valfråga och det är oerhört glädjande att se att så många lyfter den psykiska ohälsan i debatten inför valet.

Nu måste vi se till att vi lyckas skjuta till de extra resurser som kommer att krävas. Och detta oavsett mindre klumpsummor eller ekonomiskt sämre tider. Jag vill att alla på Åland skall må bra och även ha rätten att må bra.

Anders Holmberg