DELA

Alla har rätt till sin åsikt

Vad som har hänt i de senaste veckorna i Eckerö kommun har knappast undgått någon. Vi är utan kommundirektör – igen. Det hela liknar en såpopera eller vid närmare eftertanke uttrycket Panem et circenses, bröd och skådespeleri. Redan i romarriket kritiserade Juvenalis med det uttrycket regeringsmakten som var tvungen att distrahera romarna för att undvika protester. Tekniken är alltså gammal och den kanske fungerade bättre före sociala media.

Det går att genomföra ett möte med ömsesidig respekt och det går att köra rakt över minoriteten – och i båda fall kalla det för demokrati. Det finns mycket utrymme däremellan. Det går att argumentera livligt men sakligt och det går att ostadigt balansera på en linje för påhopp och osakligheter – och i båda fall kalla det för demokrati. Det finns mycket utrymme däremellan.

Vi Eckerö socialdemokrater tyckte helt enkelt att Rasmus Basilier hade behövt mera tid. Det var därför vi röstade för att han skulle stanna. Vi konstaterade redan tidigt att debatten om prövotid inte kan lösas genom en paneldiskussion i fullmäktige, utan där behövs det mer juridisk kompetens. Därför föreslog vi bordläggning före påsken. Vi hade själv ingen juridisk ombudsman vid det senaste mötet, men det fanns minst tre jurister i salen och den tredje fick aldrig säga ett ord. Det kanske hade varit intressant att höra en annan specialist inom området för att se om det fanns olika tolkningar som det ofta brukar finnas.

Vet ni vad? Trots att majoriteten i fullmäktige röstade för avsked… så tycker vi fortsättningsvis att han borde ha fått stanna. Vi var minoritet i fullmäktige men vi har ändå rätt till vår åsikt. Och det kan någon dag hända att minoritetens åsikt blir majoritetens åsikt och vi hoppas att vi klarar av att lämna utrymme för avvikande åsikter då. Men påminn oss då ifall vi blir förblindade av makten…

Eckerö Socialdemokrater