DELA

Alla 18-åringar bör få rösta

Ett stort tack till Ung-centern som igår på insändarplats gav en mängd goda motiveringar till varför förslaget om att låta 16-åringar rösta i kommunalvalet nog tål att funderas på. Undertecknad är därtill tveksam till att skolvärlden politiseras. För hur ska annars eleverna kunna nås med partiernas budskap?

Det nya regeringsblockets partiledare har på insändarplats bemött invändningarna mot att låta omyndiga personer rösta i valet med att ”Varför inte?”. Det var därför välkommet med Ung-Centerns syn på förslagets brister.

Jag har själv pratat om förslaget med en mängd ungdomar och hittills har jag inte mött någon som tyckt att förslaget svarar mot en 16-årings mognad generellt sett. Låt mig med en gång medge att det givetvis finns 16-åringar som både kan och vill förstå sig på samhällsfrågor. Den ”eliten” kan precis som Ung-Centern framhåller i så fall engagera sig inom ungdomspolitiken.

Det finns en orättvisa med dagens rösträtt och det är att enbart den som senast på valdagen fyllt 18 år har rätt att rösta i lagtings- och kommunalvalet. Därmed diskrimineras helt i onödan alla de som fyller 18 år under resterande del av året. Att fylla sent på året är inte alla gånger så roligt när kompisarna bland annat kommer in på krogen och kör bil.

Det är både onödigt och orättvist att de ungdomar som fyller år 19.10 – 31.12 under valåret ska behöva vänta fyra år på att få utöva sin demokratiska rätt. Undertecknad hoppas därför på stöd inom lagtinget så att lagtingsordningen och kommunallagen justeras till denna del.

Harry Jansson
Lagtingsledamot (C)