DELA

Aldrig blir kvinnors kroppar deras egna

I krigets Ukraina är systematiska massvåldtäkter inför en publik av familj och vänner en del av krigföringen. Konsekvenserna är inte bara förödande för kvinnorna, utan för hela samhället och nästa generation. Det sägs att de gamla ukrainska kvinnorna ännu bär på traumatiska minnen av hur samma sak hände dem under den nazistiska ockupationen och under sovjettiden.

Kvinnokroppen som en ägodel som man dominerar, kontrollerar och kapitalförstör är en beprövad metod att få ett helt samhälle att lida.

I en annan del av världen är USA:s Högsta domstol på väg att upphäva det domslut som under årtionden garanterat amerikanska kvinnor rätten till abort. Flera delstater har redan skärpt sin lagstiftning och andra är på väg att förbjuda aborter helt och hållet.

Än en gång ska kvinnor alltså fråntas rätten att suveränt bestämma över sin egen kropp, för att någon annan anser sig har rätten att reglera hennes individuella frihet av sina egna religiösa, politiska eller andra skäl.

Samma krafter i USA vill begränsa sexualundervisning, begränsa tillgången till preventivmedel, begränsa rätten till hälso- och sjukvård för dem som inte har pengar.

Ur vårt nordiska perspektiv låter det absurt. I de nordiska länderna, där vi har en hyfsat väl fungerande hälso- och sjukvård och sexualundervisning, tillgång till preventivmedel och rätt till abort, är de facto aborterna och de oönskade graviditeterna färre. Mycket färre. Med det inte sagt att det inte finns rum för förbättring. Vi har i Finland den strängaste abortlagstiftningen i Norden, och på Åland erbjuds inte ungdomar fri tillgång till preventivmedel, vilket man gör i många kommuner i Finland.

Låt oss inte glömma lärdomen från USA. Vunna strider är inte vunna för evigt när det gäller kvinnors kroppar. Vi måste kämpa och vara vaksamma på att sådana strömningar finns även här, och går hand i hand med en värdekonservatism som vill begränsa kvinnors rättigheter utgående från en kontroll över kroppens biologiska funktioner.

En kvinnas kropp är hennes egen. Hon är fri. Hon är okränkbar. Så måste det vara.

STYRELSEN FÖR ÅLANDS FEMINISTPARAPLY

NINA FELLMAN

ANNA SÜDHOFF

FREDRIKA KVIST-SNELLMAN

ERIN IDA MARIA GÄDDNÄS

ANNA JOHANSSON

JESSICA JOSEFSSON

TANJA EKLÖW

KEIRA DIGNAN

KRISTIN MATTSSON