DELA

Åländskt eller åksjukt?

Det är mycket nu. Mycket snack och många skriverier om vikten av närproducerat och ekologiskt.
Det låter bra – och är bra! Men vi kan alla göra mer. I Hbl Debatt 15.3 skriver Magnus Londén till statsministern, som engagerat sig för den finska mjölken, och uppmanar Matti att titta närmare på närbutikens sortiment.
Londén listar produkter vi utgår ifrån är närproducerade men som är ”åksjuka” och inte gynnar det finländska jordbruket. Hoppas statsministern agerar igen (då med bättre underlag).

hemmaplan behöver näringsministern agera, och därför skriver jag för första gången ”Käre Janke” … 
Vad är en åländsk produkt? Den åländska gårdskorven som inte tillverkas på Åland? Köttet åker ju Finland t/r! Äppelprodukterna från en viss åländsk ö och som tillverkats i Sverige? Hemvetet som bakats på finländskt mjöl? Är ölet åländskt?
Kan Du göra mer för att vi inte skall ha åksjuka åländska produkter? Tänk om vi kunde ha enbart hemvete bakat på åländskt mjöl. Och åländskt lamm på våra restauranger.
Kan Du Janke göra allt för att få fler att odla mat (behövs inte mer eko-vall som klipps ner). Sortimentet behöver breddas, volymer förstoras och vi behöver fler på Åland förädlade åländska produkter (d.v.s. produkter på i huvudsak åländska råvaror). Fler som Överängs kvarn. Och vi behöver också vårt mejeri och slakteri!

Vi kan inte längre skylla på dålig efterfrågan! Kan den bli större än nu då också Eckerö Line och Viking Line hoppat på tåget? Och Du, hälsa din kompis Britt att Hotell- och Restaurangskolan bör ges resurser för att kunna vara en bättre förebild. Kändiskockar talar bl.a. om vikten av kommunikation (Nya Åland 18.3).

Handen på hjärtat: Bättre kan vi alla – inklusive Finlands statsminister och Ålands näringsminister. Då blir vi alla och miljön vinnare. Låt det inte bli ”mycket snack och litet verkstad”! Det har Åland inte råd med. För ”hela Åland skall väl leva”, eller hur Janke?
Hejs me´ de´, hörs!

Ann-Charlotte Funck