DELA

Åländska politiker hycklar om vanvården på Stiftelsen Hemmet

På Åland har man nu i skammens tecken beslutat att inte ge de som vanvårdats ekonomisk kompensation. Trots att utredningen om vanvård har delgetts politikerna om att vanvården av barn förekom i stor omfattning väljer man än en gång på Åland att åter kränka och nedvärdera dem som rätteligen äger en rättvis innehålls rik ersättning om vad samhället åsamkat dem. Allt detta med förtecken om att åter än än en gång kränka och nedvärdera dem man borde ge en rättvis upprättelse.

En innehållslös ceremoni är vad politikerna till på detta erbjuder. Allt är ett rent ut osmakligt kränkande samt ett skamligt erbjudande lika som det även är ett hyckleri i på hög politisk nivå. Jag känner och kan inte annat se då man hör deras argument som luktar både mygel och avsmak om en stängd demokrati och då i synnerhet inom den socialdemokrati jag själv bekänner mig till.

Allt om allas lika värde som de säger sig erkänna sig till gör att deras hyckleri i blir än mer kännbart. Socialdemokraterna som idag på Åland sitter i en majoritet och styr Åland har med detta beslut sålt sig själva på borgerlighetens altare. Något annat kan inte ses då de själva tiger som muren där de sitter och säljer sig själva utan en tanke på vad de står för då det gäller allas lika värde

Lyssnar man på vad politikerna på Åland har sagt blir man väldigt betänksam. Politikerna på Åland delar upp vanvården i kategorier. Enligt politikerna handlar det om gravt vanvårdade och vanligt vanvårdade. Hur blir man vanligt vanvårdad kan man undra? Politiken hycklar där de i en krystande termer visar att de egentligen inte bryr sig. Ålänningarna borde tänka sig för vilka man väljer som företrädare till nästa val som nu kommer till hösten. Politiker som delar upp vanvården där de stulit barndomen av dem de säger sig företräda i kategorier borde utvisas från den politiska bänken.

Skamligt ger politikerna på Åland uttryck för att vanvården som bevisligen har hänt var ganska så liten och behövs därför inte kompenseras. Därför var den heller inte så farlig i sig då man ger sig in på att dela upp det hela. Därför ska man inte heller ge någon kompensation. Därför kan man rätt och riktigt än en gång pinka på dem som man pinkat på förut trots att man brutit mot hela skalan då det gäller mänskligt värde. Allt visar på ett hyckleri på hög nivå.

Socialdemokraterna på Åland tycks vara lika ivriga att sälja sin retorik om allas lika värde där de lika tydligt håller med om att vanvård av barn kan man dela upp. Blir man slagen och misshandlad så är det förmodligen grovt. Frågan är om det är piska eller remmen eller den psykiska förnedringen som gör skillnaden.

Själv när jag hör hur man väser mellan tänderna där man tagit ställning om vad som är vanvård och vad som inte är det blir jag beklämd om hur Åländskt människovärde värderas i verkligheten eller om den är ett spel för galleriet. Om det är så kan jag förstå varför man inte bryr sig inte mer än att man rent ut sagt skiter i vad som hände oss i barndomen samtidigt som man står och hycklar.

Sista ordet är inte sagt. En skrivelse är författad till de som har tagit beslut där frågan är om och hur man tagit beslutet kommer att ställas. Undrar var socialdemokratin finns i detta hyckleri. Om de lierat sig med borgerligheten utan att förankra detta bland sina medlemmar borde de avsättas vid näsa val. Korrupt vänskapspolitik är det värsta jag vet samtidigt som man säljer sin ideologi vilket jag kan känna lukten på att sossarna på Åland har gjort ända hit till Mariefred.

Vad som nu gäller är att syna politikens kort på Åland. Obekväm kommer jag att vara ända in i graven. Rättvisa kommer jag att kräva med krav om besked. Jag kommer även att förbereda en anmälan om brott mot mänskliga rättigheter och konventioner som man på Åland tänker förbise med att lögnaktigt förberedda för ett ceremoniellt spektakel. Detta kommer att delges till den Europeiska domstolen om mänskliga rättigheter där dokumentet från Åland klar och tydligt visar på att man brutit mot konventioner och lagar vilket man tänker ersätta oss med innehåll om att kränka och nedvärdera oss än en gång.

Man kan även fråga sig var jävighet och annat finns på Åland där säkerligen dagens politiska företrädares morfar och mormor i fädrens spår även de utnyttjade oss barn på barnhemmet för gratis barnarbete i både lökland och gurk land. Finns det politisk jävighet att ta ställning till måste detta synas innan den upprättelse jag kräver blir rättvis och innehållsrik vilket den inte kommer att bli idag om dagens politiker på Åland i ledband går samma ärende likt gårdagens politiker där de pinkade på oss lika som man gör åter idag.

Idag är vanvården repriserad på samma sätt den var då vi blev misshandlade och kränkta. Ingen skillnad kan ses ifrån de som idag tagit ett innehållslöst beslut där de borde skämmas men som de tydligt inte gör för att de innerst inne skiter de högaktningsfullt i vad som drabbade oss. Allt vad de säger är lögner och förbannad dikt där de håller varandra i handen med att än en gång se ned på oss samtidigt som de säger att de ska ha en ceremoni som kommer att gå i hyckleriets tecken.

Skäms! Återigen. Än en gång skäms!

Krister Lumme