DELA

Åländsk matproduktion är viktigare än någonsin

Den senaste tiden har matskandalerna duggat tätt med bl.a. hästkött i Lasagne och avföring i hamburgerkött.
Hästkött i sej är ätbart men hur vet konsumenten att det är hästkött när det anges att det är nötkött och framför allt hur vet konsumenten att hästen är uppfödd som mänskoföda och inte som en tävlingshäst där det är vanligt med olika sorters medicineringar och som därmed inte är lämplig som människoföda.
Vad gäller avföring i hamburgerkött så medförde det att två barn insjuknade och att 18 ton ( 2 lastbilslass) köttfärs måste kasseras.
I en livsmedelsvärld där storproduktion, allt större krav på billigare mat och snabba pengar gäller, så är antagligen de senaste skandalerna bara toppen av ett isberg.

Åland har vi en helt annorlunda livsmedelsproduktion.
Här odlas råvarorna i familjejordbruk, både konventionellt och ekologiskt.
De Åländska råvarorna förädlas sedan vid Bolstaholms gård, Överängs kvarn, ÅCA, Dahlmans, Chips, Ålands Trädgårdshall och vid olika familjeföretag där all förädling genomförs småskaligt och med stort ansvar.
Visserligen kan de Åländska livsmedlen vara något dyrare men den är istället äkta och ren. Och väljer man att laga sin mat från början så är prisskillnaden mycket liten på den matportion som finns på köksbordet.

Åländsk Center har alltid och kommer nu med ännu större politisk kraft hävda den Åländska livsmedelsproduktionen och den Åländska småskaligheten.
Detta för att ge Ålänningarna möjlighet att äta äkta vara och för den höga sysselsättningsgradens skull samt att den åländska maten ger Åland mycket positiv reklam.
Den Åländska småskaliga livsmedelsproduktionen är precis som den Åländska småskaliga kommunindelningen. Kan för den oinvigde tro att det skulle vara bättre med storskalighet men när verksamheten synas i ”sömmarna” så visar det sej att småskaligheten är både naturligare och mänskligare.
För min personliga del har jag bestämt mej. Från nu köper jag bara Åländskt där det finns att tillgå. Det här gör jag av rent egoistiska skäl. Jag vill veta vad jag stoppar i mej.
Gör det du också.
Runar Karlsson (c)
Gruppledare för centerns lagtingsgrupp