DELA

Ålands framtid vill ta ansvar

Nya Åland hade en pejling bland lagtingsledamöterna om vilken regering de ville ha efter valet. Resultatet av pejlingen är inte så förvånande. Var och en röstade på sitt eget parti, plus för regeringspartiernas sida på den som man bedömde sig ha största chansen att kunna fortsätta ”regera” med på samma sätt som man gjort hittills.
Om man ser på siffrorna så kan det förefalla förvånande att av nio centerledamöter i lagtinget var det bara fem som ville ha C i nästa regering. Det enkla svaret är att det troligtvis var bara fem centerledamöter som valde att delta i omröstningen. På samma sätt vet jag att det var för Ålands Framtid. Jag deltog inte i omröstningen på grund av att jag i sedvanlig ordning förberedde mig på de ärenden som skulle komma upp i plenum.
Bland annat var jag den enda lagtingsledamoten som i samband med en president framställning bekymrade mig för en eventuell dubbelbeskattning av personer som flyttat hit från Sverige. Frågor som det förstås inte rapporteras om i media. När arbetsdagen var slut tänkte jag gå och lämna min lapp, men då var vare sig journalister eller röstlådan kvar. Jag valde att koncentrera mig på mitt lagtingsuppdrag i stället för att delta i ett jippo, vilket kanske var fel i marknadsföringshänseende. Nu är det i och för sig många år sedan jag myntade begreppet att politik ”är inte vad du gör, utan vad det ser ut att du gör”. Så kanske man borde lära sig något.

Jag vill i varje fall genom den här insändaren klargöra, i fall det har uppfattats på något annat sätt, att givetvis är Ålands Framtid beredda och intresserade att ta ansvar i nästa regering. Men det som skiljer oss från andra partier är att vi inte kommer att göra det till vilket pris som helst.
Vi kommer att ställa helt andra krav än vad det ställts hittills, vi kommer att kräva ekonomiskt ansvar, ordning och reda inom landskapsförvaltningen. Det kommer inte att ta 6 veckor för att stänga av en väg, utan resultat. Det kommer inte att ta två år för att de studerande skall kunna behålla sin hembygdsrätt vid längre studier också detta utan resultat. Det här är två exempel av hundratals som ligger och flyter under nuvarande regering.
Det kan inte fortgå så här längre. Det måste till en förändrad och ansvarsfull politik om ålänningarna skall få tillbaks förtroendet för den åländska politiken. Därför var Nyans pejling intressant, vill ålänningarna få en förändring till stånd skall de rösta på Ålands Framtid, vill de däremot att det skall fortsätta som hittills så skall de rösta på något av de stora partierna och deras allierade.

Det är tack och lov väljarna som rätt långt bestämmer hur nästa regering skall se ut och inte det nuvarande lagtinget. Det är det som är demokrati.
Anders Eriksson
Ålands Framtid