DELA

Åland vårt Åland, vart är du på väg ?

Man tycker sig kunna ana att nuvarande makthållare väljer att försöka köra över befolkningen, fast nog lagen förbjuder vissa avgörande tilltag med århundradets viktigaste fråga.

Mycket har i stället handlat om hur många miljoner kommunerna kan få om de går med på att snabbt ”frivilligt” bilda norra Ålands kommun, och byggandet av olika projekt har tagit ny fart på vissa ställen. Ja enligt sammanslagningsplanerna så blir ert namn, samma som ett väderstreck och hoppas det redan finns en färdig folkdräkt med det namnet.

Vad jag tänkte gå in på är lite mera denna gång är vilka som, kunde , bli konsekvenserna om planerna genomförs. Det kan tyckas att göra om kommunerna bidrar till att avföra ålänningarna deras rötter genom att döpa om deras kommuner till vädersträck och därmed i samma veva beröva en stor del av deras identitet.

Inte kan väl Ålands kommuner med dess historia och kulturarv bli norra, västra, östra och södra?! Va? Vi har ju dem redan delvis redan i Saltvik östra Saltvik och västra Saltvik och Haraldsby borde de inte bilda 3 kommuner i stället? (ironi).

Det hela handlar även om att vi människor bara en liten tid förvaltar något andra generationer gjort massor för att bygga upp, några nutida politiker bör noga avväga om det är så välförvaltat att använda den tillfällig makten, genom att hota med tvångsåtgärder och mot i vissa fall upp emot 70 % av kommunens befolknings vilja?! Är det så klokt?

Regeringens åtgärder nuförtiden kommer ofta med piska och morot för att få sin vilja igenom. Fast man verkar ha fått slut på morötterna och piskan verkar med så sliten att den knappt gör effekten mera? Ålänningen själv kan nog tänka så klart att det behövs mera än morötter för att ta få dem att ta livet av sin egen kommun.

Åland är Åland för vad? Kanske för sina 16 olika kommuner med 16 kyrkor? Sina kommunvapen och sina olika identiteter, dialekter och sin historia?! Sin närdemokrati egna lösningar på sina lokala frågor. Närbutiken, daghemmet , skolan, åldervården och allt det andra i hemkommunen?!

Makt kräver ansvar, för framtiden och för det arv man ämnar föra vidare. Alla åländska kommuner inkl. Finström , Sund och Geta bör givetvis finnas kvar till namn och gränser. Samarbete kan ske utan namnbyte och nya gränsdragningar. Nuvarande regering består kanske inte efter valet, det är de kanske väl medvetna om?! Någon annan orsak kan man inte se i de snäva och näst intill omöjliga tidsplanerna. Nå de flesta hastverk blir ej bra har det visat sig redan, backslag på backslag kommer.

Visserligen kan man ju satsa allt på ett enda kort men denna gång tror jag inte friskt vågat är hälften vunnet snarare, allt förlorat, för evigt. Åland drar en nitlott då ett fungerande system med många utkomster ämnas läggas på soptippen i en prydlig hög.

Eller tänkte du till ditt barnbarn säga, att det var tackvare att jag inte gjorde något som du nu bor i ett väderstreck utan dagis, skola eller butik? Och därför jag bor i ett ålderdomshem långt från dig ? Fundera efter före.

MIKAEL ERICKSON