DELA

Åland står inför ett vägval

När dessa rader skrivs har det gått en vecka sedan uppgifter om Vårdös kommundirektör Andreas Johanssons förflutna inom högerextrema vit makt-kretsar började florera. Nyheten spreds snabbt till finsk och svensk riksmedia. Och visst är det tråkigt på ett personligt plan att välutbildade och erkänt flitige Johansson, som med sin lilla familj vill slå ner bopålarna i en åländsk kommun får all denna negativa publicitet. Han är säkert en trevlig kille med huvudet på skaft men som NÅ:s Bladh påpekade i sin ledare, det finns massor med öppna dörrar att slå in när det gäller att argumentera emot att han passar på tjänsten.

Att göra dumheter som ung är inget man ska belastas för som vuxen, och även om den fällande domen för grov misshandel i samband med Pridefestivalen 2004 väger tungt så är det inte bara detta som gör Johansson olämplig som kommundirektör på Åland. Det är också ytterst allvarligt att i över ett decennium ha varit mycket aktiv i högerextrema vitmakt-rörelsen Nordisk Ungdom. Under Johanssons tid som talesman, alldeles nyligen, utfördes flera aktioner som skrämde och förnedrat många. Man har bl a anordnat tävlingar i att bränna EU-flaggor, demonstrerat med ett fiktivt blodigt lik utanför pressombudsmannens lägenhet och trakasserat Jan Helin hemma på hans farstukvist. Nordisk ungdom har också ett tätt samarbete med högerextrema partier i bland annat Ungern och Ukraina som man besöker med jämna mellanrum. Det var bara 2 år sedan Johansson var talesperson för Nordisk Ungdom. Läs den sista meningen igen. Att han nu säger att han nu fokuserar på jobbet och familjen låter ju bra. Detsamma sade den förre NU-talesmannen Patrik Forsén i vintras men tillade i en intervju på internet att han ”nu kommer att ta upp facklan på andra sätt”. Är detta också Johanssons intention? Jag och många med mig vill gärna ge Johansson en ärlig chans. Alla förtjänar en ny chans. MEN. Före den chansen ges måste han ta tydligt avstånd från sitt förflutna. Och när nu Vårdös kommuntoppar gick ut med att man kommer att avkräva ett avståndstagande låter det ju bra. MEN se isåfall till att det sköts rätt. Att framförallt Vårdöborna och media bjuds in till tillfället. Blev själv besviken när Johansson återigen fick chansen att berätta var han står när tidningarnas journalister ringde upp om just detta. Varför tog han inte chansen att berätta om sitt förflutna, vad har ångrar idag, hur ledsen han är över dom han sårat, och hur Vårdös invånare ska kunna lita på att han står för en sund värdegrund till 100%? Istället blev svaret ett kort: ”inga komme! ntarer” och hot om att slänga luren i örat på journalisten. Varför? Nu hade han ju ett ypperligt tillfälle att ställa saker och ting till rätta…

En annan dörr som står vidöppen är rent juridisk. År 2000 skärptes Finlands grundlags paragraf 125 ”De allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd.” Kan det anses att Johansson besitter en beprövad medborgerlig dygd? Dygd som är synonymt med moral, heder, oskuld och anständighet kännas ju lite mossigt och knappt någon är ju perfekt, men återigen, hur passar Johansson in på det grundlagsstipulerade kriteriet?

En sista reflektion i allt detta är hur otroligt chockerande och sorgligt det är att samhällsdebatten blivit enormt infekterad på sistone. Detta kom som grädde på moset efter lavinen av främlingsfientliga debattinlägg i tidningar och sociala medier där en liten men högljudd grupp personer de senaste månaderna på allvar börjat fiska i de hatiska, grumliga vatten som varit så framgångsrika i länderna runt om oss. Och även etablerade politiker passar på att göra förnedrande politik av detta tex i samband med en Facebook-tråd då ett citat från Johansson från 2012 återgavs:

”Demokrati är ingenting som är eftersträvnadsvärt i sig.”och ”Jag tror inte på att medborgarna av hävd ska ha rösträtt, utan jag tror istället på att folk ska förtjäna rätten att rösta, ungefär som man förtjänar rätten att köra bil, genom att göra vissa prov och tester.”

Anmärkningsvärda åsikter, som självklart ska ifrågasättas och inte göra sig lustig över.

Vill dock starkt understryka att vi har en grundlagsskyddad åsiktsfrihet och yttrandefrihet. I en öppen demokrati är detta en av grundvalarna. Därmed inte sagt att alla typer av åsikter är förenliga med just ett jobb som åländsk kommundirektör. Denne är ju i högsta grad inblandad i kommunens beredningsprocesser, är kommunens ansikte utåt och kommuninvånarna behöver naturligtvis känna trygghet och förtroende för sin representant.

Det känns tydligt nu att Åland står vid ett vägval. Jag hoppas av hela mitt hjärta att den åländska befolkningen och deras politiker även i framtiden ska ta kraftigt avstånd från främlingsfientliga krafter. Och när det gäller politiker, inte bara med dallrande brösttoner vid festtal, utan på riktigt. Det är inte alltid lätt att dra gränser kring tillsättande av tjänster, vilket också flera toppchefer på Åland uttalat sig om i Ålands radio. Men man måste ändå vara överens om grundläggande värderingar. Annars är man på fel plats. Ännu är inte jag övertygad när det gäller Vårdödirektörens värderingar, och om han verkligen är rätt person på rätt plats.

Och jag är nog långt ifrån ensam om att tvivla. Hittills har 152 personer gillat Facebooksidan: ”Ny kommundirektör till Vårdö tack.”

Men beslutet ligger sist och slutligen i Vårdöbornas händer.

Tony Wikström (S)