DELA

Åland kan och ska ta sitt ansvar

I helgen hade jag ärenden lite här och där runt om på Åland. Och flera jag stannade och pratade med sa samma sak. Dom känner en viss oro för att detta med mångkultur och en vilja att ta emot flyktingar bara är något politiker bara tycker för att valet närmar sig. Jag vill inte peka finger åt något håll men klistrar in en del av mitt tal 1 maj, där jag deklarerade att den största orsaken att jag överhuvudtaget gett mig in i politiken är på grund av detta. Och jag tycker texten är lika aktuell idag 5 månader senare:

”Det blåser kalla vindar – bokstavligt här på torggatan men också i Europa… jag tänker närmast på rädslans, intoleransens och våldets kalla vindar.

Fort Europas höga murar gör att desperata människor med livet som insats ändå tar chansen att försöka ta sig över Medelhavet, med drömmen om ett bättre liv som ledstjärna. Skrupelfria människohandlare ser till att sko sig och har biljetten över en gång betalats är båtarnas sjöduglighet lågt prioriterad, död eller levande så har man redan fått betalt av flyktingarna…

Europa har tredubblat insatserna för sjöräddningen genom havsmissionen Triton men räcker det till?

Jag hoppas att Sveriges socialdemokrater ska få gehör för sina krav att fler EU-länder ska ta ansvar för denna pågående katastrof, och även för flyktingströmmarna från krigets Syrien med fler lagliga vägar in i Europa.

Och här KAN och SKA även Åland ta sitt ansvar, dra sitt lilla strå till stacken och visa upp det jag är övertygad om att vi alla har i ryggmärgen – nämligen medmänsklighet och en vilja att hjälpa.

Nu är integrationslagstiftningen på plats och Åland har gått in för att hjälpa ett 20-tal syriska flyktingar- och trots att det finns några få röster som målar upp den ena hotbilden efter den andra så tror jag att en förkrossande majoritet av ålänningar är FÖR detta – man tror det kommer att gå bra och kommer att se till att det går bra, genom att sträcka ut en hjälpande hand och bjuda in i gemenskapen.

Det kanske inte blir en lätt resa, dessa människor har upplevt krigets fasor och behöver i många fall säkert hjälp med att bearbeta det man varit med om, även här finns kunskapen och beredskapen på Åland idag.

Det har blåst kalla vindar i Europa flera år nu. Efter finanskraschen har flera öppet nazistiska och fascistiska partier letat sig in i parlament i Ungern, Grekland och andra europeiska länder.

Man drivs av hatet mot utlänningar i allmänhet och muslimer i synnerhet.

I Norge inspirerades en ung man av de här tankarna, han skrev ett ett långt manifest, förberedde sig minutiöst …och åkte sommaren 2011 förklädd till polis ut till ett sommarläger för unga socialdemokrater på ön Utöya 38 km nordost om Oslo och dödade 69 av ungdomarna.

Så obeskrivligt fasansfullt. Hela Åland, hela Norden, ja hela världen stannade upp och var i chock.

Jag själv var övertygad att det som hände skulle göra att kärleken, solidariteten och medmänskligheten skulle segra. Folk skulle vakna upp och inse vad dom kalla vindarna förde med sig…

Anders Behring Breivik var en ensam galning. Men han är också ett symptom på något som håller på att gå sönder i samhället.

Jag har alltid haft socialdemokratiska värderingar men jag tror ändå det var då, i juli 2011 som jag bestämde mig för att bli socialdemokrat på riktigt.

Vad som än händer i framtiden så vill jag kunna se mina barn och barnbarn i ögonen och säga, jag gjorde vad jag kunde. Jag stod upp för det goda, jag och många, många andra med mig.

I framtiden får vi se om det räckte.

Själv är jag inte särskilt religös, men jag anser att folk ska få tro på vad som vill och praktisera sina seder, bruk och traditioner.

Så länge man inte skadar andra eller bryter mot de regler och lagar vi gemensamt i samhället satt upp ska man få leva sitt liv precis som man vill.”

Tony Wikström