DELA

Åland i första rummet

Sannfinländarna ser ut att göra sitt bästa val hittills. För Ålands status i Finland innebär detta självklart ett problem med framför allt språk och synen på invandring. Den centrala frågan är, kan den åländska riksdagsledamoten samarbeta med SF om de blir ett av regeringspartierna? Svaret är att den åländska riksdagsledamoten knappast har något annat val.
SF är, med sin problematiska syn på språkpolitiken och invandringen, det finländska parti som står absolut längst bort från Ålands Framtid. Punkt slut. Åland vinner dock ingenting på att försöka ignorera att SF existerar. Vi ska ta alla tillfällen i akt att ifrågasätta deras politik och målsättningar och osminkat visa upp dem för vad de är. Vi ska inte göra samma misstag som man gjorde med Sverigedemokraterna.

Jag tror på ett fortsatt svenskspråkigt Finland. Jag tror att den gedigna historia som Finland och Sverige delar är av betydelse. Jag tror på nordiskt och europeiskt samarbete. På ökad invandring, öppenhet och tolerans. Här prutar jag inte. Men vi kan inte få allt. En ensam åländsk riksdagsledamot kan inte rädda Finland från SFs ökade väljarstöd och politiskt inflytande. Däremot är han eller hon skyldig att rädda Åland. Man måste se till att de åländska intressena, såsom en ny självstyrelselag, tillgodoses. Det handlar om realpolitik. På samma sätt resonerar också SFP.

Jag är beredd att stå upp för Åland, och se till att åtminstone ålänningarna kan leva i ett samhälle byggt på värderingar som tolerans mot andra folkgrupper och respekt för det svenska språket. Det är mycket oklokt av den åländska riksdagsledamoten att kategoriskt säga att man inte kommer att samarbeta med ett eventuellt regeringsparti. Min åsikt är klar och tydlig; den åländska riksdagsledamoten måste sätta Åland i första rummet. I alla sammanhang.
Axel Jonsson (ÅF)
Riksdagskandidat