DELA

ÅHS vårdpersonal ett ovärderligt kapital

Det förvånar mig inte alls att läkarna på Ålands centralsjukhus reagerar så kraftfullt på förvaltningschef Peter Rasks agerande. Tvärtom.
Kanske flera med mig minns hans långa insändare i tidningarna i våras i samband med att ortopeden Johnny Nordman lämnade sjukhuset. Den var mycket arrogant och överlägsen, precis som hans uttalanden om enskilda läkare och vissa behandlingar i den nu pågående debatten.
Då utgav han sig för att vara den ende som sitter inne med hela sanningen, allt annat var bara myter (sagor, uppdiktade historier). Som läsare och patient på ÅCS nu och då, kände jag mig mycket illa berörd.

Det är mycket möjligt att förvaltningschefen är bra på inbesparingar och att det övertygar politikerna i styrelsen om hans kompetens, men när det gäller förhållningssättet till vårdpersonalen är det uppenbart att det finns en hel del övrigt att önska.
Verkligheten handlar naturligtvis om pengar. Men det kapital ÅHS har i sin personal är ovärderligt. Tänk på det i styrelsen när ni skär i budgeten eller spar in pengar på AT-läkarnas utbildning. Förvaltningschefen talar vackert om att sjukvården är viktigast, klart den är, men utan kunnig vårdpersonal som trivs med sitt arbete, är det sjukvården som blir lidande.

Tack till klinikchef Tommy Holmström som i gårdagens tidning så sakligt och kunnigt redogjorde för vad ”snarkapparaterna” är bra för. Själv hör jag till de första av docent Ritva Tammivaaras sömnapnépatienter som fick ett mycket bättre liv med min CPAP och är tacksam för det.
Att uttala sig som förvaltningschefen gjorde ”att det delas ut snarkapparater till snart sagt varje ålännning” och ställa det mot att det inte finns någon smärtmottagning på ÅCS, är verkligen inte seriöst. Se i stället till att vi får en smärtmottagning också, den behövs, men inte på bekostnad av sömnapnéenheten.
Maj-Len Lindholm