DELA

ÅHS sparar på sjukskötarlöner

Landskapsregeringen vill spara på utgifterna och även på ÅHS utgifter.
Det har resulterat i att ledningsgruppen vid ÅHS föreslagit en sänkning av lönerna för sjukskötarna på operationsavdelningen vid ÅCS genom att ändra på beredskapsersättningen. Jag blir arg och ledsen över att hur min arbetsgivare TACKAR mej för att jag försakar min fritid och offrar tid med familj och vänner.

Det är så att jag arbetar heltid = 38,25 tim/vecka och DESSUTOM är i beredskap mellan 16 och 82 tim/vecka, det vill säga jag ska vara beredd att inom 20 min (inklusive restid) infinna mej på ÅCS, mitt i natten, helger, storhelger samt stanna kvar efter ordinarie arbetstids slut så länge det behövs.
Därtill ska jag vara på arbete igen kl 08:00, ibland med bara några få timmars vila. Grundbemanningen räcker inte till för att vi ska kunna byta ersättning mot ledig tid utan vi behövs alla för det dagliga arbetet.
Arbete på jourtid innebär bland annat alla akuta operationer som till exempel blindtarmsoperation, kejsarsnitt och frakturer eller att till exempel bistå traumapatient vid akuten och röntgen.

Alla kan ju förstå hur bunden man är av detta och vilken olägenhet det medför. Då jag har beredskap kan jag inte delta i till exempel mediskurser, teaterbesök eller socialt umgänge med vänner som inte bor väldigt nära ÅCS inte heller i familjens görande som exempelvis bastubad, barnens aktiviteter eller ”mysa” med gubben.
Jag har ca 1.300 beredskapstimmar/år och som ”plåster” på såren för min ”standby”tid och de försakelser och olägenheten det medför har jag ersatts med 50% av min enkla timlön.
Nu föreslår arbetsgivaren en sänkning av beredskapsersättningen från 50% till 40% = 20% mindre betalt för beredskap och det utan att ge något i utbyte.

Detta undergräver min villighet att vara i beredskap och offra min fritid.
Spar någon annanstans för nöjd personal är det bästa verktyg ÅHS har.
Sussie Rugaard
sjuksköterska på operation