DELA

Aborter har blivit som ett preventivmedel i USA

Jag tycker som Emma Harald att vår abortdiskussion kan dra mot sin slut. Jag kommenterar bara ett par saker hon sade sist 17 juli. Jag är inte kvinnofientlig på något sätt med mina åsikter i abortfrågorna. Men jag vill nog belysa sakens andra sida som motvikt till mekaniskt upprepandet av ”kvinnors rätt till sina kroppar” argumentet. Det är klart att ifall aborter utföres skall de vara säkra för kvinnor. Men det som sker nu är allt annat än rimligt. År 2020 slutade var femte graviditet i USA i abort. Och denna siffra har ökat årligen. I liberala delstater är siffran högre än i konservativa delstater. Så 20 procent är genomsnitt i hela USA. Vem som helst förstår att då är någonting allvarligt på tok. Det är inte fel att säga att aborterna har blivit som ett till preventivmedel i USA.

I Sverige föds varje år 110 000 barn och där utför man 35-38 000 aborter. Alltså 25 procent av alla graviditeter skulle sluta i abort. I Finland föddes 49 583 barn år 2021. Aborter som gjordes var 7 600.

I västerländska länder (Guttmacher Institut) ger man som orsak till abort i över 90 procent av fallen ”sociala skäl”. Här är gränsen kanske svårt-tolkad, om det ibland egentligen är fråga om mera ”bekvämlighetsskäl”? 5 procent av aborter utförs på grund av skadan i barnet och 2 procent då modern är minderårig, 1 procent av aborterna beror på incest eller våldtäkt.

Alltså teoretiskt kunde man bli av med 90 procent av aborterna om man bara använde något preventivmedel. Sorgligt. Vem som helst kan när som helst gå till apoteket eller supermarket och skaffa preventivmedel. Om man är blyg kan man beställa sådana som postorder. Skillnaden mellan oss människor och kaniner är just här.

Kaninernas sexliv är mera bekymmerslöst än människans. Kanske är det sist och slutligen så, att vi borde inte tänka, att människan är en djurart bland andra, utan någonting litet mera, alltså skapelsens krona.

ANTTI HÄMÄLÄINEN

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp