DELA

16 månader att rädda klimatet – är du med?

Det börjar bokstavligen bli hett om öronen vad gäller jordens klimatförändring. Det handlar inte bara om lite varmare väder och några stormar utan det är ett hot mot världen så som vi känner den. Vi kommer snart att se den första sommaren någonsin utan is i Arktis! Klimatförändringarna förändrar hela vårt ekosystem, med fatala följder också för Östersjöområdet. Forskarna säger att världsledarna nu MÅSTE enas om att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. Det enda sättet är att minska på växthusgasutsläppen.

Den 23 september samlas alla världens presidenter och premiärministrar i New York för ett FN-klimatmöte som ska vara förberedande inför det avgörande toppmötet i Paris i december 2015, då det nuvarande klimatavtalet går ut och ett nytt ska ersätta det. Problemet är att statsledarna säger att de inte känner pressen att agera – de ser inga protester och tror att folk inte bryr sig! Men visst bryr vi oss!

Därför mobiliserar 38-miljoners-organisationen Avaaz hela världen till den största klimatdemonstrationen någonsin helgen innan toppmötet, och Åland är förstås med! Åland Natur & Miljö koordinerar den största klimatdemonstrationen på Åland i historien och vi gör det lördagen den 20e september under skördemarknaden. Vi vill visa att ålänningarna är för 100 % ren energi och ett Åland som är självförsörjande på förnyelsebar energi.

Det är vårt ansvar och var och en kan bidra genom att antingen skriva på namnuppropet för ren energi eller närvara på ÅCA kl.13.00 den 20e september, då vi ska skicka en hälsning till New York för klimatets skull. På detta sätt blir vi en del av en massiv koordinerad rörelse över hela världen -stor nog att påkalla världsledarnas uppmärksamhet och köra över alla dåliga ursäkter. Så kom med oss den 20:e september!
Ålands Natur och Miljö r.f.