DELA
Foto: Bernt Josephson

”Vi ska försöka röka det vi fångar”

I en soffgrupp i det något blåsiga junivädret på Rosellas däck sitter familjen Brottman-Lindström och spanar mot den åländska övärlden som börjar ge sig till känna framför färjan.

De har startat sin resa med bil tidigt på morgonen från sin hemstad Falun, för en vecka i hyrd stuga i Saltvik Ödkarby.

Varför semestrar ni på Åland?

– Jag tillbringade många somrar i mormor och morfars stuga på Åland under min uppväxt, så nu tycker jag det är dags att låta resten av familjen få dela alla fina upplevelser och intryck. Jag antar att det har hänt en del sedan 1980-talet, när jag senast var här, säger pappa Thomas med glimten i ögat och fortsätter:

– Givetvis hoppas jag att de fina minnen jag har ska förstärkas vid denna vistelse.

Vad har ni planerat för aktiviteter?

– Det ingår båt i stughyran, så vi hoppas kunna fiska en hel del med kastspö. Eftersom vi gillar aborre, så ska vi försöka röka det vi fångar och tillreda på vårt eget vis, säger Thomas, före detta landslagsspelare i innebandy och nu tränare för elitlaget IBF Falun.

– Sen får vi ju inte glömma att det pågår VM i fotboll. Så det är tur att det finns en TV i stugan, inflikar Åsa Lindström.

Ni verkar gilla hav och öar?

– Tidigare år har vi semestrat på Kreta, lockade av bland annat solen och värmen. Men nu ville vi prova en annan plats.

Vad rekommenderar ni den som besöker Falun?

– Falu koppargruva är en klassiker som brukar vara mycket uppskattad. Där kan man åka ner i underjorden och uppleva hur dåtidens gruvdrift gick till. Hoppbacken runt Lugnets skidstadion kan också ge fina upplevelser.