DELA
Foto: Frans JanssonPOMMERN Prasanth Korade och Sandheep Kumar var på Pommern i lördags. I Prasanths hemstad Vizag finns också en musiebåt, fast det är en stridsubåt.

”Vi såg Åland på Youtube”

Dagens turister Sandheep Kumar och Prashanth Korade hör hemma i Tamil Nadu i Indien, fast så långt har de inte rest idag. Det senaste året har de studerat på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

– På Youtube hittade vi reklamfilmer om Åland. Arkipelagen såg så vacker ut att vi bestämde oss för att komma hit, säger Sandheep.

Motsvarade Mariehamn förväntningarna från videon?

– Vi såg en del sådant ombord på färjan. När vi kom hit gick vi och letade efter kollektivtrafik, men hittade varken buss eller metro. På turistinformationen fick vi en karta och insåg att allt i stan var på gångavstånd, säger Prashant.

Vad gjorde ni?

– Vi var till Pommern. Det var intressant att se hur segelfartyg är på riktigt. Annars har man typ bara sett sånt i filmer som Pirates of the Caribbean förut, säger Prashant.

Vad ska man göra som turister i era hemstäder?

– Folk kommer till Indien för att se Taj Mahal och sånt. Den verkliga känslan av Indien hittar man genom att gå ut på vanliga gator och träffa folk, säger Prashant.

– I indien finns alla typers klimat och alla typers människor. Man kan jämföra Europa med Indien. Det finns massor med olika språk och kulturer och man behöver inte gå igenom passkontroller när man reser, säger Sandheep.

Men specifikt i era städer?

– Jag är från Coimbatore. Där kan man gå till Isha Yoga-centret och åtnjuta personlig vitalisering, säger Sandheep.

– I Vizag, som ligger på östkusten, ska man hänga på stranden. Det finns också ett u-båtsmuseum där de har en hel stridsubåt. Lite som Pommern fast med en stridsubåt, säger Prashant.