DELA
Foto: Felix QuarnströmEN LUGN SEMESTER Giorgio Convertito och Riikka Theresa Innanen bor vanligtvis i Helsingfors men har en stuga i Eckerö och kommer över varje år för att njuta av naturen och stillheten.

Hon tog med mig hit första gången 1997″

Dagens turister vill först inte beskriva sig som turister eftersom de tycker sig ha för starka Ålandskopplingar.

– Jag har släkt här och har kommit hit sedan jag var liten. Min morfar var präst i Eckerö, säger Riikka Theresa Innanen, som kommer från Tammerfors.

– Och jag kom hit redan 1997, när hon tog med mig hit för första gången, säger Giorgio Convertito, som kommer från Genoa i Italien.

Året därpå gifte de sig i Eckerö och numera bor de båda i Helsingfors.

Vad för er till Åland i sommar?

– Vi har en sommarstuga i Eckerö och kommer hit varje år.

Vad brukar ni göra här?

– Vi kommer för att njuta av stillheten, naturen och sjön. Vi har ett par speciella platser vi tycker om att besöka, annars plockar vi bär eller läser, säger Riikka.

– Vi brukar åka in till Mariehamn någon enstaka gång för att köpa en glass eller för ett evenemang eller så, men vi kommer inte hit för staden, säger Giorgio medan Riikka försöker övertala honom om att staden visst är intressant.

– Semestern har just börjat så vi har tänkt göra ingenting ett tag. Och så vore det coolt att hyra en kajak.

Vad kan ni rekommendera för de som vill besöka Helsingfors och Genoa?

– I Genoa borde man köpa cappucino och focaccia till frukost och ta med det till stranden, det gör ortsborna, säger Giorgio.

– Och så borde man testa skaldjuren där. I Helsingfors finns det massor med loppisar så jag skulle ta en dag och gå en loppisrunda och avsluta med kaffe på Hagnästorget, säger Riikka.