DELA

Vi skvallrar värre än kvinnfolk

Inne i grillkiosken i Godby sitter Fjalar Eklund på en barstol och väntar på middag till familjen.
– Devilsburgare är det beställt. Utan tomat och senap. Själv ska jag äta rester från veckan – lite rosépeppargravad sik med kall potatis och en bit inre filé av en grisstump med kantarellsås. Jag är för lat för att laga middag till alla i dag.
– Godby är förresten Finlands senapsrikaste by, tillägger han apropå burgare utan senap.
Det stämmer, det är nämligen här Lasses senap tillverkas.
– Han har satt Godby på världskartan. Tretton sorter är han uppe i i dag. Själv gillar jag mest de riktigt eldiga sorterna, som wasabisenapen. Men den där vanliga, hemsenapen, den är inte så dum den heller. Ett säkert kort.
Det är många ålänningar som åkt bil med Fjalar. Förr om åren jobbade han nämligen som taxichaufför.
Vad gör du nu när du har all tid i världen?
– Ja men, det är så konstigt, dagarna räcker ju inte till. Sommaren har bara runnit i väg och nu är det höst och dags för både rådjurs- och älgjakt och fånga mårdhund måste man ju också.
– I morgon ska jag koka rådjurssoppa på fjolårsbytet. Man måste ju städa ur frysen lite grann för att få rum med årets jaktlycka.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till kaffegängen i Godby. Vi är ett gäng som brukar samlas lördagsmorgnar på Snäckan och söndagar vid lunch på Mattssons och dricka kaffe och prata skit.
– Vi har hållit på i bra många år nu, och det är det det går ut på – vi brukar dra på ordentligt, det är inga djuplodande bibelcitat vi kommer med. Folk påstår att vi är värre än kvinnfolk och det stämmer nog. Vi skvallrar om allt!
Kjell Rostén slår in den sista burgaren i ett ark folie och nickar instämmande.
– Det är faktiskt sant, de håller reda på precis allt, de där gubbarna!

LINA ANTMAN