DELA
Foto: Bernt Josephson

”Vi ska leva länge och må bra”

Dagens ålänning, hälsocoachen Laura Vauras, 47, träffar vi efter ett avslutat träningspass i Uncan, när hon precis är på väg att packa ihop sin utrustning.

Kan du berätta vilken slags träning du jobbar med?

– Det är lite varierande, men det handlar bland annat om bäckenbottenboggie, som egentligen är ett lite roligare arbetsnamn på knipövningar. Jag erbjuder också nybörjarzumba och olika föreläsningar inom hälsoområdet. Bland mycket annat föreläser jag emellanåt för småbarnsföräldrar.

Du har ett eget företag?

– Jag driver sedan drygt ett år företaget Hela Hälzan, tillsammans med en vän och kollega. Olika former av gruppträning har jag hållit på med i mer än tjugo år och jag tänker hålla på minst 20 år till. Ålänningarna är medvetna om hälsofrågor, så det finns mycket att jobba med.

Vilka typer av hälsofrågor gillar du bäst?

– Den mentala hälsan är minst lika viktig som den fysiska. Den som har en sund självkänsla behöver exempelvis aldrig mobba eller vara dum mot någon annan. Vissa av oss människor mår idag allt sämre psykiskt. Det gäller särskillt ungdomar. Där har föräldrarna en viktig roll, som jag försöker uppmuntra.

Vad kan föräldrarna göra för att stötta?

– Det gäller att hela tiden stärka barnens självkänsla. Det är viktigt att barnen förstår att de blir älskade för den de är, utan krav på prestationer eller att försöka förändra sig. För att kunna stötta, måste även vi vuxna vara trygga i oss själva.

Vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till min kollega Sussi, som jobbar med massage just i kväll.